180 år av regnrockar

Gummerad bomull, galonväv, 60/40, vaxad bomull och Gore-tex är några av de mest använda materialen till regntäta plagg. King ger dig en vattentät genomgång av regntäta material, deras bakgrundshistoria och vilka märken som gör det bäst.

Mackintosh-rocken
1823 får Charles Macintosh patent på ett gummerat eller gummitäckt bomullsmaterial. Under 30-talet inleder Charles Macintosh and Co. of Glasgow samarbetet med Thomas Hancock och man börjar leverera de första vattentäta rockarna till bland annat brittiska armén och polisstyrkan. Succén vill inte vänta på sig och ”regnrocken” blir nu något som alla förväntas äga. Metod och material har sedan starten förfinats men rockarna är till mångt och mycket desamma som de första som tillverkades för sisådär 180 år sedan. Att man refererar till dessa rockar som ”Mackintosh-rockar” oavsett tillverkare, vittnar om märkets betydelse.

Vaxade varianter
Jackor som impregneras med olja eller vax är ett bra val om man vill hålla vätan ute. British Millerain är ledande leverantör av dessa material och står för material till bland annat Barbours oljerockar. Även andra märken som exempelvis Hackett tar hjälp av denna leverantör och när H&M tidigare i höstas släppte sin ”Mauritz Archive Collection” ingick en anorak i vaxad bomull från det mer än 130 år gamla företaget. Oavsett modell på en vaxad jacka finns det dock en sak man inte ska glömma bort – vaxa in den med jämna mellanrum.

Galon
Många förknippar galon med dagis och regniga dagar i sandlådan. De senaste åren har dock inneburit ett påtagligt uppsving för galonjackorna. Varianter i retro-utföranden finns det gott om och Elka kan nämnas som en tungviktare i sammanhanget. De gjorde comeback på modescenen i och med sitt samarbete med Norse Projects och säljer nu även sina egna jackor på bland annat End. Svenska Stutterheim ligger annars i framkant när det kommer till något mer eleganta galonrockar och märkets modell Arholma är den mest förfinade galonrock som finns på marknaden just nu.

60/40
”60/40” syftar till antalet procent bomull och nylon i detta materials sammansättning. Materialet introducerades av Sierra Designs under 50-talet och är än idag ett bra material för ytterplagg. Kombinationen av bomull och nylon samt den använda vävtekniken, ger ett slitstarkt material som ökar i densitet vid kontakt med vatten. Fibrerna i tyget sväller och gör tyget mer kompakt och svårgenomträngligt. Vid torrt väder drar fibrerna ihop sig igen och tyget börjar ”andas” igen.

Gore-Tex
Gore-Tex är ett membran gjort av expanderat teflon. Grunden till materialets storhet ligger i mikroskopiska porer som hindrar vatten från att tränga in men tillåter vattenånga att tränga ut. Det är såtillvida ett material som optimerar komforten för användaren som aldrig behöver vara vare sig för varm eller blöt för den delen. Under 70-talet inleddes en kommersiell produktion av Gore-Tex men till följd av okunnigt användande bland ivriga friluftsmänniskor skadades materialets rykte. Idag krävs följaktligen licens för användning av Gore-Tex.