Nu är det här – det elektroniska ölglaset

En öl ska avnjutas på bästa sätt. Är det sättet att skicka elektriska signaler via glaset till tungan? Det tycker S:t Eriks Bryggeri som lanserar ett elektroniskt ölglas.

Victoria Petersson  |  Publicerad 2017-03-14 09:00  |  Lästid: 2 minuter

King har tidigare skrivit om ölen som är framtagen för att smaka gott uppe i luften. Nu kommer nästa satsning inom öldrickandet – det elektriska ölglaset.

Det är S:t Eriks Bryggeri som med hjälp av ny teknik tagit fram ett elektriskt ölglas som stimulerar smaklökarna via svaga elsignaler. Den japanska forskaren Hiromi Nakamura är specialiserad på elektrisk smak, och har varit med och tagit fram glaset. 

Studier har visat att elektricitet kan stimulera våra smaklökar, och glaset förstärker upplevelsen av att dricka öl genom att skicka svaga elektriska signaler till tungan när man dricker ur glaset.

Nu är det här – det elektroniska ölglaset
Foto: Pressbild
Nu är det här – det elektroniska ölglaset
Foto: Pressbild

S:t Eriks Bryggeris elektriska ölglas

* Elsignaler sänds genom öldrickarens tunga och påverkar grundsmakerna samt upplevelsen av ölet, till exempel kan ölet verka bubbligare.

* Elsignalernas styrka kontrolleras genom ett reglage på ölglasets fot. Spänningen kommer från ett 9 volts batteri.

* Ölglasets kupa och fot är lackat i silver (Ag) för att kunna bära strö.

* Strömmen är ofarlig. Av säkerhetsskäl avråds dock människor med hjärtfel och pacemaker från att använda glaset.

*Batteritiden är cirka två timmar.

 

Hittills finns glaset i en begränsad testupplaga, och glaset är utrustat med två elektroder, en på glasets fot och en i kupan. Styrkan kontrolleras genom ett reglage på ölglasets fot. När ölkupan förs till öldrickarens mun bildas ett kretslopp av ström som flödar mellan hand, dryck och tunga. I sin tur påverkar detta upplevelsen av ölet. 

Men det låter väl lite riskabelt att ha elektricitet och vätska i en så tajt kombination? 

– Kombinationen av elektricitet och vätska kan kanske låta riskabel, men i det här fallet är styrkan av strömmen helt ofarlig och effekten enbart positiv. Syftet med min forskning är att förstärka smaken av mat och dryck. Därför har det varit mycket intressant att ta fram det första elektriska ölglaset i samarbete med S:t Eriks Bryggeri. De flesta som har smakat på vätska laddad med elektricitet talar om en förhöjd kryddighet och tydligare fräschör. Öl är beskt, och elektricitet skulle kunna göra att ölen upplevs beskare. Jag är övertygad om att ölälskare skulle uppskatta upplevelsen, säger Hiromi Nakamura, Digital Food Engineer, specialiserad på mat och elektricitet i ett pressmeddelande. 

Skål – och drick försiktigt, säger vi. 



Dela på Facebook
Tweeta