Huldschiner: ”Hon är svenskt näringslivs största stjärna”

Henrik Huldschiner är frilansande ekonomijournalist med lång bakgrund från Dagens Industri. För King skriver han om ekonomi och framgång.
Vem är den största stjärnan i svenskt näringsliv? Den frågan får jag ofta, och för mig är svaret givet: Cristina Stenbeck.
Det har nu gått 15 år sedan Jan Stenbeck hastigt gick bort den 19 augusti 2002 och hans då 24-åriga dotter Cristina hux flux fick familjeimperiet i knäet. Hur skulle en tjej som precis gått ut universitetet kunna axla ansvaret för den komplexa och finansiellt pressade företagsgruppen?
I dag finns det ingen som ifrågasätter Cristina Stenbecks kompetens och lämplighet att leda familjesfären, som styrs utifrån det börsnoterade maktbolaget Kinnevik. Om inte annat så talar siffrorna sitt tydliga språk. Sedan Cristina tog över har värdet på Kinnevikaktien ökat med hela 1 000 procent, vilket inte bara är flerfaldigt bättre än börsen som helhet, utan också en bättre avkastning än vad aktieägarna fick under Jan Stenbecks tid vid rodret.
Som företagsledare är Cristina både lik och olik sin mytomspunne far. De offentliga utskällningarna, de galna upptågen och den excentriska detaljstyrningen som Jan Stenbeck blev känd för är ett minne blott. Cristina följer regelboken och leder framför allt bolagen genom styrelserna. När så krävs kan hon, enligt samstämmiga uppgifter, vara stenhård mot sina chefer, men då sker det bakom lyckta dörrar.
Ett gemensamt drag hos far och dotter är viljan att testa ny mark. Jan Stenbeck utmanade både det svenska tv- och telefoni-monopolet när han förvandlade det skogs- och industriimperium som han ärvt av sin far till en modern medie- och telekomgrupp och startade bolag som TV3, Metro och Comviq. Cristina har fortsatt i samma nybyggaranda. Hon har tagit utdelningarna från kassakorna Tele2, MTG och Millicom och plöjt ner miljarder och åter miljarder i framför allt unga internet- och ehandelsföretag.
Det har varit en lyckad strategi. Kinnevikgruppens kronjuvel är numera onlinefenomenet Zalando, som vuxit till en av Europas största modebutiker på nätet och i dag är värt betydligt mer än Tele2 och MTG tillsammans.
Liksom sin far beskrivs Cristina ofta som medieskygg, och det stämmer på så sätt att hon sällan ställer upp för intervjuer. Men de få gånger hon valt att framträda i media visar hon upp en karisma, självsäkerhet och smartness som får övriga näringslivstoppar att framstå som grå möss.
Som den gången hon intervjuades på scen i samband med Stora Journalistpriset 2010 och fick frågan hur hon – då gravid med tvillingar – skulle klara av livspusslet och rev ner applåder genom att replikera:
”Den frågan tycker jag att du ska ställa till Hans-Holger Albrecht (dåvarande MTG-chefen). Han har sju barn och det verkar gå bra, utan att någon frågar honom om det.”
Född och uppvuxen i USA har Cristina fört in en internationell air i det inskränkta svenska näringslivsgarnityret. Men själv har hon alltid värnat företagsgruppens svenska identitet. Det var ett tungt vägande skäl till att hon och den brittiske maken Alex för ett par år sedan flyttade från London till Stockholm. Hennes vilja var att de fyra barnen ska växa upp i Sverige.
Hade Cristina själv fått välja hade hon inte suttit ensam på familjetronen i dag. Allt var förberett för att hennes lillebror Max – den av de tre helsyskonen som tydligt visat ett intresse och fallenhet för familjeaffärerna – skulle göra henne sällskap. Men blott 30 år gammal dog han i följderna av diabetes, för två år sedan i New York.
Tragedierna har följt Cristina genom livet. Men hon är den största stjärna vi har i svenskt näringsliv.
Baisse
Storbankerna
De fyra jättarna täljer guld med smörkniv på våra bolån och vårt fondsparande. Vetskapen om att storbankerna gjorde en sammanlagd vinst på 92 miljarder kronor i fjol gör mig illamående.
Hausse
Lysa
Ny helautomatiserad internettjänst utvecklad av ett gäng svenskar som svarar på den eviga frågan om hur man får bäst riskjusterad avkastning på sitt sparkapital.