Hur lagar man skaldjur?

Henrik Norström – kocken bakom stjärnrestaurangen Lux och fisk- och skaldjurskrogen B.A.R. – ger några tips om hur du bäst lagar till havets läckerheter.

Redaktionen  |  Publicerad 2011-10-26 18:24  |  Lästid: < 1 minut
Hur lagar man skaldjur?

Kokt Hummer

”Hummer ska koka i mycket vatten, så fyll en stor kastrull. Släng i en
rejäl näve salt, vattnet bör smaka som en kallsup på västkusten. Koka upp och
lägg i den levande hummern. Koka i max tre minuter. Häll över hummer och vätska
i ett annat kärl så den inte efterkokas. Låt svalna i vätskan och ät ljummen
med smält smör. Ett glas champagne eller Riesling passar bra till.”

Stekt hummer

”Doppa först hummern i kokande vatten så den dör. Lägg i direkt i
isvatten så den inte fortsätter att kokas. Drag bort stjärten och skala den och
stek den i smör ett par tre minuter. Servera med brynt smör eller en god
hemmagjord majonnäs. Servera exempelvis en ale.”

Krabba

”Krabba måste kokas lite längre, cirka sex
minuter. Skalet är väldigt hårt så en nötknäppare är bra att ha. Det mesta
köttet sitter i klorna. Krabba är rätt söt i smaken så det är bra med lite syra
till, exempelvis lägga köttet en sallad med syrlig dressing. Eller varför inte
servera krabban i en soppa.”

Dela på Facebook
Tweeta