King i skoputsar-SM

"Att putsa skor är en konstform" − Kings stilredaktör och klockbloggare Andreas Weinås var en av helgens finalister i SM i skoputsning. King tog ett snack med Weinås som från och med nu kan titulera sig som en av landets bästa skoputsare.

Hur går en skoputsartävling till?
− Det går till på så vis att alla finalister på plats får ett par nya skor, i detta fall från Loake 1880 att arbeta på. Man får även en burk skopolish samt eventuella tillbehör som skoborste, putsduk eller nylonstrumpa att använda. Den ena skon används för tävlingen och den andra lämnas orörd för att sedan utgöra referenspunkt för resultatet. De tävlande har 20 minuter på sig och resultatet bedöms inte bara på högst glans utan även skiftningar och helhetsresultat.
Varför vill man vara Sveriges bästa skoputsare?
− Jag tror det handlar till största del om prestige i en så extremt nördig krets av likasinnade. Att putsa skor associeras av många med tråkiga måsten som städning men är i själva verket en konstform. Att köpa svindyra skor kan alla med tillräckligt stor plånbok göra men att vårda, putsa och ta hand om sina skor visar på ett genuint intresse och ett måste för att optimera en skos livslängd.
Vad hade du för taktik?
− Min taktik var att fokusera snarare på en lite mer avancerad flammig effekt än högst möjliga glans. Detta på grund av att 20 minuter är väldigt kort tid i sammanhanget. Istället valde jag en taktik där man bygger lager av puts för att skapa ett djup i skinnet med ett något mörkare tåparti.

Hur vårdar man sina skor på bästa sätt?
− Nyckeln till att vårda sina skor är:
1. Bär ALDRIG samma par två dagar i rad. Skorna behöver vila och torka efter användning i minst ett dygn.
2. Borsta/torka ALLTID av skorna efter de har använts så att eventuell smuts inte gror in i skinnet.
3. Låt ALLTID skorna vila i ett par riktiga skoblock efter användning. Dessa bidrar till att återställa skons naturliga form.
4. Använda en vårdande skokräm med jämna mellanrum så minskar risken att lädret torkar ut och spricker i gångvecken.
5. Använd ett vax med naturliga ingredienser för att ge ökad glans och skydd mot väta och smuts.
6. Använd ALLTID ett skohorn för att ta på skorna. Annars riskerar hälkappan att gå sönder i förtid.
Ge oss dina bästa tips för att nå högst glans.
− För att få en så hög glans som möjligt handlar det framför allt om tålamod. Börja med att smörja in skon med ett lager skokräm och borsta upp. Applicera sedan ett tunt lager vax/polish följt av en droppe eller två vatten och putsa i små, små cirklar tills det bildas en kemisk reaktion mellan vaxet och vattnet. När skon börjar bli blank applicerar man ett nytt tunt lager vax och fler droppar vatten för att upprepa processen som kan ta så mycket som 20-30-tal olika lager av vax i flera nyanser. Detta gör att man jämnar ut skons porer och bygger lager på lager av vax som ger en spegelblank finish och stort djup. Den här tekniken bör man framför allt använda på de partier av skon som inte böjer sig, alltså till exmpel hälen och tån och inte vid gångvecken då dessa får vaxet att krackelera. Processen kallas ”Bullet shine” eller ”Spit shine” och bidrar först och främst till en imponerande estetik men även ökat skydd mot damm, smuts och väta vid användning.
Vad är det som skiljer en kvalitetssko från en skräpsko?
− Det finns flera saker som skiljer det jag skulle definiera som en kvalitetssko från billig skit. Först och främst är kvaliteten i de ingående materialen det viktigaste. Billiga skräpskor tillverkas i bästa fall av skinn i riktigt låg kvalitet och i värsta fall inte ens i äkta skinn. Kvalitetsskor produceras av endast de finaste delarna av lädret och är också otroligt mycket enklare att putsa. Del två är konstruktionen. Merparten av skräpskorna limmas ihop medan kvalitetsskor är tillverkade med traditionella hantverkskonstruktioner som durksytt eller randsytt. En sko behöver inte per automatik hålla hög kvalitet för att den är randsydd om man använt billiga material men den håller aldrig hög kvalitet om den är limmad. Detta på grund av att limmade skor inte går att laga. När de väl går sönder är de bara att slänga. Till exempel randsydda skor har istället den stora fördelen att de relativt enkelt kan sulas om när sulan är utsliten. Då detta är relativt kostsamt i Sverige (cirka 1 000 kronor) är det att föredra att välja en sko med kvalitetsskinn som faktiskt är värd att laga. En sko som kostar 1 000 kronor finns liten motivering till att laga när man kan köpa nytt för samma pris. Men en sko för 5 000-10 000 kronor är en investering för livet och kommer hålla i 15-20 år med regelrätt vård och lagningar. Skor i högre skinnkvalitet blir bokstavligen bara snyggare med åren då skinnet ihop med skokräm och vax bygger upp en fantastisk patina.
Se hela mästerskapet i sin helhet. Bilder från shoegazing.se.