Kvalitetskontrollen: Slipsen

Vad utmärker kvalitet från skräp? Och är dyrast alltid bäst? Vi delar med oss av vår expertis och gör dig till ett stilproffs på nolltid.
Material
Siden förknippas främst med finare slipsar, även om ull och kashmir är exempel på två andra fullgoda kvaliteter. Var noga med att titta på baksidan av slipsen, är den bra är den gjord i endast ett tygstycke. Har slipsen en annan färg eller kvalitet på baksidan kan man utgå från att det är en besparingsfråga med billigare – och sämre – material.
Vikning
Det lättaste sättet att känna igen en kvalitetsslips är hur den är vikt. En riktig slips är seven folded, alltså vikt sju gånger. Det ger rätt tyngd åt slipsen, men är också en signal om att det inte snålas med material.
Handsydda sömmar
Vikningarna ska vara fästa i varandra för hand, med en enda tråd. Öglan på baksidan av vikningen är således inte en anledning att reklamera köpet. Ett par extra handsömmar på tvären är brukligt för att den förra sömmen inte ska släppa så lätt. På de finare slipsarna används uteslutande silkestråd.
Mönster
Slipsmönstret ska vara invävt i tyget och inte tryckt på tyget i efterhand.
Passform
En slipsbredd på mellan åtta och nio centimeter är gångbart i alla sammanhang. En handsydd slips är i regel något bredare än maskintillverkade. Slipsen bör sluta strax ovanför byxlinningen, förutsatt att byxorna sitter där de ska – alltså fem centimeter under naveln.
Fyra slipsmärken i världsklass:
Holiday & Brown
Brittiska Holiday & Brown är den officiella leverantören av klubbslipsar till välrenommerade universitet som Oxford och Cambridge.
Borelli
Italienska kavajmästaren Borelli tillverkar även slipsar värdiga namnet.
Hermés
Franska accessoarmärket Hermés slipsar bör vara representerade i varje slipskonnässörs garderob.
Polo Ralph Lauren
Ralph Laurens preppyinstitution hette från början Polo Neckwear Company, och grundades enligt hans egen utsago för att råda bot på de sunkiga ”IBM-slipsarna”.
Av: Henrik Sagen