Lexus flygande skateboard var inte mer än ett snyggt pr-trick

Vi på King har följt nyheten om The Lexus Hoverboard med barnslig förtjusning sedan i juni. Men efter att ha läst om hur den svävande brädan fungerar i verkligheten verkar det som att det hela var lite för bra för att vara sant.

Flera medier fick nyligen det SUPERTRÅKIGA uppdraget att flyga till Spanien och testa Lexus hoverboard. Den 4 juli befann sig en grupp inbjudna journalister på en skatepark strax utanför Barcelona. Kings inbjudan måste ha försvunnit med posten…
Toyotas premiummärke hade byggt upp parken enbart för den flygande brädan. Parken var densamma som i Lexus teaserfilmer, men den var uppbyggd i trä som målats om för att se ut som betong och under träet gick magnetiska rännor – vi återkommer till varför.
Förhoppningarna var högre än Marty McFlys flygande skatesessions i Tillbaka till Framtiden II, men det fanns fortfarande all anledning att förhålla sig aningen skeptisk. Det är som bekant inte första gången någon säger sig ha uppfunnit en hoverboard.
Förra året spreds nyheten om ”HUVr” som skulle vara den första fungerande flygbrädan, ett filmklipp där Tony Hawk flög runt på den gjorde succé på nätet innan allt visade sig vara en bluff iscensatt av Will Ferrells humorsajt Funny or Die.
Tvivlet skulle delvis visa sig stämma när Lexus-teamet introducerade brädan.
Två mentala kallduschar:
1. Lexus tillverkar inte hoverboarden själva. Märket har hyrt in en reklambyrå som i sin tur varit i kontakt med forskare i Hamburg som skapat hoverboarden.
2. Brädan är bara en pr-kampanj för Lexus lyxiga bilar och kommer inte att säljas.
Så fungerar brädan:
– Brädan är packad med så kallade ”supraledande material”, typ keramikplattor.
– Plattorna kyls ner till -180 grader med hjälp av flytande kvävgas. Det är kvävgasen du ser ryka från sidorna av brädan.
– För att brädan ska sväva måste den ligga på magneter.
– Träet på brädans undersida avgör hur högt brädan svävar. Ju mer trä, desto högre svävar den, men maxgränsen är 4 cm över marken.
– När brädan kylts ner till rätt temperatur börjar den interagera med magneterna och fastnar i ett magnetiskt fält strax ovanför marken.
– Brädan kan sväva i cirka 20 minuter, beroende på utomhustemperatur och åkarens vikt, innan den måste ”laddas om” och kylas ner på nytt.

Den amerikanska tekniksajten The Verge var med under skatesessionen i Spanien men var, som flera andra på plats, inte alls särskilt imponerade av upplevelsen. Brädan var så gungig att det var ”som att gå på lina”. Och när reporten skulle ta fart med foten, som på en vanlig skateboard, skrapade undersidan i marken och under de 10 minuter han testade brädan lyckades han bara komma några meter.
Även om videon nedan är riktigt snygg så fortsätter drömmen om den flygande Tillbaka till Framtiden-brädan. Det hela var mest en schysst reklamkampanj. Vi är tillbaka i nutiden.