”Jag får själv dölja vad jag har på handleden”

King fick en träff med Louis Vuitton-arvtagaren Benoit-Louis Vuitton för att prata klockor, märkesambassadörer och varför företaget ytterligare blomstrade när man introducerade specialprodukter.

Benoit-Louis Vuitton, tack för att vi får den här korta pratstunden med dig om klockorna från Louis Vuitton. Vilka är dina favoritklockor i år?
– Americas Cup-modellerna är mina favoriter – de är årets stora släpp och representerar oss väl. Genom att köpa upp urverkstillverkaren La Fabrique du Temps 2011 har vi fått möjligheten att tillsammans utveckla vårt klocksortiment. Americas Cup firar 70-årsjubileum och är verkligen årets höjdpunkt – och väldigt Louis Vuitton.
Om du fick välja en klocka utanför företaget, kanske till och med någon som inte är kollegorna i LVMH?
– Alltså…
Rent hypotetiskt, förstås.
– …jag får inte nämnda några namn, men jag bär ibland några andra märken och jag gillar dem, men när jag kommer till kontoret kollar alltid chefen på min arm och frågar vad jag bär.
Och ibland får du dölja det?
– Ganska ofta, ja.
Vad är exempel på klockor du inte får bära?
– Jag är egentligen bara tillåten att bära klockor från Louis Vuitton men även när jag kommer till kontoret med klockor som ingår i LVMH-gruppen gillar inte chefen det riktigt.
Vi pratade tidigare om La Fabrique du Temps och i år har ni köpt upp urtaveltillverkaren Léman Cadran också, är det fler företag som ni aspirerar på att ta över?
– Alla frågar mig det. Vi har precis offentliggjort Léman Cadran, ge oss lite tid! Återkom om ett år.
Vilka marknader är det som ni fokuserar på i dagsläget?
– Vi säljer våra klockor i ungefär 250 av våra knappt 500 butiker, men tanken är att klockorna ska finnas överallt där vi finns. Vi vill finnas på egna marknader men även på tillväxtmarknaderna för att visa att Louis Vuitton är mer än kläder och väskor.
Hur ser du på utvecklingen för märket och resten av branschen framöver?
– Vi kommer att fortsätta försöka särskilja oss och skapa något utöver att bara erbjuda och vara beroende av Swatch Group-verk. Både Vuitton och Hermès gör i stort sett samma sak just nu – vi köper producenter för att vässa våra linjer.
På tal om kläder, är det inte dags för Marc Jacobs att göra en klocka?
– Han har faktiskt gjort en, kallad Emprise som släpptes 2009 och den finns kvar i sortimentet idag. Den är en fyrkantig klocka i rosa och gult guld och är den första designerklockan i ädelmetall. Hos andra tillverkare är det ofta så att en klocka lanserad av en designer görs i rostfritt stål och är mera utav en accessoar. Den här är lyxigare.
Varför satsar fler modehus på urmakeri idag?
– Vi började med klockor för tio år sedan och det var en naturlig utveckling. Det vi säljer är kopplat till resande och vad man behöver när man reser. När jag reser bär jag alltid en klocka, det är något jag behöver och fullkomligt självklart för mig – så det är naturligt för oss att ha något som används för resande i vårt sortiment.
Vi har inte pratat om märkesambassadörer – har ni några för klockor?
– Nej, vi har inga klockambassadörer. Vi brukar säga att den bäste ambassadören är Louis själv för det sätt som han representerar en period för företaget, så vi behöver inga andra.
Om vi, återigen rent hypotetiskt, skulle kunna tänka oss någon som passar märket – vem skulle det vara?
– Ärligt talat vet jag inte. Vi har haft kändisar som exempelvis Sean Connery som burit klockor i enstaka annonser för researtiklarna. Vi behöver någon som reser, som är modern, från vår tid, en resenär, en affärsman. Inga namn.
Intressant. Är kunden densamma för klockorna som för de övriga produkterna från Louis Vuitton?
– Nej.
Varför inte?
– När vi ursprungligen lanserade klockor attraherade vi helt nya kunder till märket – män. Herrdelen utvidgades och fick researtikelavdelningen att anpassa vad man erbjöd män tack vare klockköparna som uppmärksammade märket.