10 x Tidlösa klockklassiker
Idag listar vi 10 ikoniska klassiker i klockvärlden som alla kommer hänga med länge i framtiden. Vissa ligger i den högre prisklassen och andra i en lite lägre men gemensamt är att oavsett prisnivån så är de alla modeller som kommer åldras med värdighet tillsammans med dig som bärare.
Rolex – Submariner (1954)
Rolex kanske mest ikoniska klocka är deras dykarklocka från 1950-talet. Submarinern har tillsammans med Omega Seamaster och Blancpain Fifty Fathoms legat till grund för mer eller mindre alla dykarklockor sen dess. Då mätte modellen ca 37mm vilket långsamt över tid ökat till nuvarande versionen på 40mm.


Patek Philippe – Calatrava (1932)
Få om ens någon klockmodell har haft större inflytande på hur en klassisk kostymklocka skall se ut än Patek Philippes Calatrava-serie. Med referens 96 som startpunkt 1932 satte man en norm av rund tavla, stick-index och dauphinevisare som sedan har blivit mycket vanliga inslag bland branschens kostymklockor.


Audemars Piguet – Royal Oak (1972)
Marknadens första riktiga lyxklocka designad av geniet Gerald Genta tog marknaden med storm efter lanseringen på Baselmässan 1972. Med den integrerade stållänken, relativt tilltagna storleken och 8-kantiga glasringen (inspirerad av ventilen på gamla dykardräkter och inte en skeppsventil som många tror) blev det snabbt en succé trots det höga priset och låg som inspiration åt mängder av konkurrenter i branschen.


Cartier – Tank (1917)
Cartier är kanske främst kända för sina smycken men har varit en viktig aktör genom åren även inom klockindustrin. Den kanske mest ikoniska modellen från företaget är Tank, en rektangulär kostymklocka som skapades 1917 av Louis Cartier. Modellen har genom åren funnits med såväl mekaniskt som kvartsverk och i mängder med storlekar. Vår personliga favorit är modellen ”Solo” som är ett klockrent kostymalternativ.


Breitling – Navitimer (1952)
Navitimern är flygklockornas urfader. Modellen som revolutionerade genom vridbara algoritmiska skalor i klockans urtavla vilka möjliggjorde för beräkningar direkt på handleden. Klockan har förändrats minimalt genom åren men fick en ny uppdatering nyligen med inhousekalibern B01 och erbjuds i såväl 43mm som 46mm.


Jaeger LeCoultre – Reverso (1931)
Jaeger LeCoultres Reverso var från början tänkt som en renodlad sportklocka och närmare bestämt för hästpolo. Vad som gjorde klockan unik var nämligen det faktum att modellens boett kunde roteras och vändas in mot handleden så att det ömtåliga glaset skyddades mot stötar. Med tiden fick kungligheter och kändisar upp ögonen för modellen som idag ses mer som kostymklocka men gör sig extremt bra även med en ledigare stil.


Omega – Speedmaster (1957)
Speedmastern från Omega förknippas av förståeliga skäl främst med rymden och det faktum att den var armbandsuret som efter rigida tester fick följa med på första månfärden 1969. Faktum är att modellen än idag är det officiella valet för NASA. Vad många inte vet är att när modellen lanserades 1957 var den tänkt som en motorsportsklocka.


Tag Heuer – Monaco (1969)
Heuer lanserade i slutet av 1960-talet vad som spekuleras kan ha varit världens första automatiska kronografverk i form av kaliber 11. För att verkligen marknadföra detta valde man att lansera en ny modell med namnet Monaco i samband med racingfilmen Le Mans. Steve Mcqueen bar klockan på högerarmen under hela filmen och sen dess är modellen en given klassiker i klockhistorien.


IWC – Flieger (1936)
IWC var en av de fyra klocktillverkare som producerade de ikoniska flyguren för tyska Luftwaffe. Modellen Flieger var utrustad med en antimagnetisk balans för att skydda mot magnetismen i cockpit. Modellen var väl tilltagen i storlek med stora tydliga sifferindex i lysmassa för att lätt kunna läsa av tiden på natten och så att den kunde bäras utanpå piloternas bomberjackor. Idag är IWC:s Big Pilot en naturlig hyllning till modellen och har behållt estetiken och funktionen men med en uppdaterad teknik.


Swatch – Originals (1983)
Bland alla dessa dyrgripar kan det låta märkligt att slänga in en plastklocka för några hundralappar? Faktum är att en stor anledning att många av de varumärken ovan överhuvud taget säljer klockor idag beror på att Swatch i början av 1980-talet mer eller mindre räddade den schweiziska klockindustrin då asiatiska quartztillverkare höll på att ta över hela marknaden och mekaniska klockor var kallare än istiden.

