100% Kashmir i färg

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-04-15 14:31  |  Lästid: 4 minuter
Bild 316916

Ankars affärskoncept är enkelt. Kashmirtröjor av hög kvalité, ett stort urval av färger och direktförsäljning till kund för att hålla priserna ner. Vi tog ett snack med företagets grundare Niklas Ankar för att diskutera mytomspunna Loro Piana, tvättråd och varför kashmir är lika lämpat under sommar- som vinterhalvåret.

Efter sex år i Paris, svensk agent för Rockport och tillförordnad VD på Whyred bestämde sig Niklas Ankar för att starta något helt nytt. Målet var inställt på kashmir vilket fick Niklas att under tre veckor resa runt i Italien för att hitta en lämplig fabrik och leverantör av kashmirullen. Valet föll på en mindre familjeägda fabrik i tredje generationen, som bland annat tillverkar åt Zegna, Prada, Hermés och inte minst Loro Pianas konfektionslinje.

Som världens största inköpare av kashmirull ständigt på jakt efter nya superexklusiva tyger har namnet Loro Piana blivit smått legendariskt i branschen. Företagets utbud av tyger innehåller bland annat de patenterade tygerna babykashmir, tasmansk ull och inte minst vikunjaull där priset ligger på det tiodubla från kashmir. Att valet föll på garner från Loro Piana även för Ankar grundar sig enligt Niklas i företagets rigorösa kvalitetskontroller och välkända namn.
– Loro Piana vänder sig till ett sådant kundklientel som vill ha det absolut bästa och är beredda att betala därefter.

Utan att ha någon direkt tanke på hur tröjorna skulle säljas beställde Niklas 200 stycken. Niklas valde sedan att sälja dessa direkt via olika affärskontor, vilket snabbt visade sig framgångsrikt.
– Att komma in på en mäklarbyrå med kashmirtröjor i 20 olika kulörer är som att erbjuda dem rena godisbutiken. Efterfrågan visade sig stor och bara första året sålde vi 2000 tröjor.

Snabbt därefter hörde Gant av sig för att erbjuda Niklas tjänsten som ansvarig för märkets herrkollektion under ett års tid, ett erbjudande som var omöjligt att motstå. När kontraktet med Gant löpte ut ville Niklas fortsätta utvecklingen av Ankar och startade därför en webshop, vilket låg helt i linje med företagets koncept är att genom direktförsäljning till kunden hålla priserna nere.
– Bra kashmirtröjor kostar 2000 kr och uppåt. Jag har valt att skippa alla mellanled för att hålla nere priserna. Det gör också att kunden kan välja mellan fler färger. En återförsäljare hade med största sannolikhet bara tagit i de mest klassiska färgerna.

På herrsidan erbjuder Ankar tre olika modeller, en v-ringad, en polotröja och Cortina, som är en rundkragad tröja inspirerad av en klassisk 50-talströja Niklas hittade i en vintagebutik i New York. Valfriheten bland färger är onekligen stor. Bara den v-ringade tröjan finns i nuläget i 24 olika färger, och nya färger testas ständigt.

Bild 316917

Att framställa kashmir är en intressant process. Själva ullen kommer från kashmirgetens underpäls, vilken skyddas av ett yttre lager päls. Ullen som kännetecknas av långa tunna fibrer kammas bort från geten och beroende sedan på hur de tvinnas varierar tygets tjocklek. En kashmirtröja kräver cirka fem getters totala årsproduktion. Främst beskrivs kashmirens egenskap vara värmande varför det är extra passande för vintern. Niklas menar dock att materialet lämpar sig väl för hela året:
– Här är det standard med bomull på sommaren och ylleplagg till vintern. Både i USA och Sydeuropa är kashmir ett material för hela året. Andningsförmågan gör det obundet till säsong och fibrerna innehåller lite lätt fukt vilket ytterligare bidrar till att ge en svalkande effekt.

Vad särskiljer då kashmir av hög kvalité för dålig?
– När det gäller billigare kashmirplagg är det vanligt att spara på råmaterialet och inte sticka lika tätt, vilket gör att plagget lätt tappar formen. Det går faktiskt att blanda upp kashmiren med upp till 8% andra material utan att behöva ange detta på etiketten.

Att som konsument avgöra vilken kvalité kashmiren håller menar Niklas är svårt och framhåller priset som en viktig indikatör på kvalitén. Kännetäcknande för billigare kashmirplagg är även att de tvättats väldigt hårt för att bli så mjuka som möjligt.
– Ibland kan kashmir av hög kvalité kännas riktigt hårt, vilket beror på att den inte tvättats så frekvent i fabriken. Loro Pianas tröjor är i regel något hårdare då de valt att tvätta den ganska lite i fabriken för att istället låta tröjan mjukna efter kundens användande. Mjukheten varierar även lite beroende på färgen. Mörkare färger kräver hårdare tvättning.

Att tvätta en kashmirtröja själv säger Niklas inte vara något problem.
– Många är livrädda för att tvätta sin kashmirtröja själv utan lämnar istället in den på kemtvätt. Jag brukar tvätta alla mina kashmirtröjor i maskin med kallt ylleprogram. Det gäller dock att maskinen är något modernare och att använda ett fintvättmedel. Efter att ha låtit tröjan torka brukar jag spruta vatten med blomspruta och stryker sedan med ett vanlig strykjärn rakt på. Detta tar bort alla noppror.

Bild 316918 Bild 316919 Bild 316920 Bild 316921 Bild 316922

Dela på Facebook
Tweeta