Antichi Telai

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-08-11 13:07  |  Lästid: 4 minuter
Bild 312626

Reportage: Med stor gnutta lekfullhet och hängivenhet för varenda söm för det italienska familjeföretaget Antichi Telai vidare sitt över 100-åriga arv. I höst når märket för första gången den svenska marknaden.

Antonio Taddeo öppnade 1894 ett skrädderi i Abruzzien. Ett område i mellersta Italien som är känt sin skräddartradition och som i hög utsträckning ligger till grund för många av de neapolitanska skrädderierna. Antonios dotter Maria tog sedan över verksamheten som hon 1970 flyttade till Rom. I dag styr tredje generationen genom bröderna Antonio och Savino företaget som numera innefattar fyra skräddarateljéer, med kunder som George Clooney och prinsen av Kuwait, samt en storskaligare skjortfabrik utanför Rom.

För att säkra sin produktion av mått och färdigsydd konfektion köpte Antichi Telai för drygt ett år sedan upp toskanska Mabro som senaste säsongerna producerat kostymer och ytterplagg åt märket. För kavajerna använder sig märket främst av tre modeller med olika axlar; en mjuk skjortaxel, en markerad cigarraxel samt en något rakare axel i klassisk stil. Genomgående är den ofixerade och välskräddade känslan med grunda ärmhål och smal midja, där Antichi Telai i jämförelse med Mabro valt ett något djärvare formspråk. Arvet som skrädderi präglar tydligt kläderna.
– Varenda söm gränsar verkligen till perfektion utan att plaggen förlorar sin handsydda känsla. Det är ett hantverk det idag finns väldigt få exempel på. Samtidigt är de hela tiden måna om att experimentera och testa nya lösningar. De gjorde exempelvis en skjorta där manschetten var sydd för att kunna trä klockan igenom. Lite som en tolkning på Agnellis sätt att bära klockan utanpå skjortmanschetten, berättar Christoffer Parling som är skandinavisk agent för Antichi Telai, Mabro, Luciano Barbera och som tidigare diskuterat mellanlägg på Manolo.

Vad är det i kläderna som är så unikt?
– Det är svårt att beskriva utan det enda sättet att verkligen förstå är att själv prova. Men överlag är känslan väldigt välbalanserad, vilket avspeglar sig i allt från skjortorna med dubbelvikta kragar till kavajer med helt ofixerad konstruktion. Sedan har företaget en helt unik personlighet, vilket gör det extra roligt att arbeta med. Bröderna som idag styr är fantastiska personligheter som sitter på en enorm kunskap och inte minst ett fantastiskt tygbibliotek som de ofta utgår ifrån, säger Christoffer och visar upp en vändbar kavaj i grått nylontyg som ser ut att ha skapats efter lite för mycket Limoncello som Christoffer själv uttrycker det.

Formspråket är onekligen väldigt italienskt. Hur tror du att det kommer tas emot i Sverige?
– I jämförelse med andra skandinaviska länder så är italienska stilen rätt stark här i Sverige. Sedan finns ju vid sidan av de riktigt excentriska plaggen även en hel del mer basbetonade plagg. Det går att få såväl en superklassisk grå ullkostym i super 120-kvalité som en tredelad kostym i betydligt exklusivare tyger .

Bild 312627
Reklamkampanj för hösten 09-10.

Något som gör märket extra unikt är butikernas frihet att själva utforma plaggen, där allt från själva modellen till knappar och inte minst tyg går att bestämma. Antichi arbetar med väverier som Carlo Barbera, Ermenegildo Zegna, Dormeuil och Delfino. Och märket fegar inte inför nya kvalitéer. Ett signifikant tyg för höstsäsongen är kirgiz, vilket härstammar från en getras i Norra Turkiet och Kirgiztan. Långa tunna fibrer ger en blank känsla som påminner om mohairs lyxiga och lätta yta. Valfriheten går även igen bland skjortorna där Antichi erbjuder 12 olika skjortkragar för sin färdigsydda konfektionslinje. Den som vill känna sig helt obehindrat i sina val besöker med fördel någon av märkets skräddarateljéer där kunden i princip kan utforma vilket plagg som helst. Företaget erbjuder även måttsytt även om denna tjänst ännu inte lanserats i Sverige.

Det går inte att gå miste om Antichi Telais lekfullhet och känsla för detaljer. Ett av många exempel är märkets idé att tillverka en kashmirhalsduk med ficka för cigarettetuiet. Inte direkt politiskt korrekt, men Marcello Mastroianni hade antagligen älskat initiativet. Liksom kläderna.

Bild 312628 Bild 312629 Bild 312630 Bild 312631 Bild 312632 Bild 312633 Bild 312634

Antichi Telai säljs på Hans Allde, Agassi och NK med start i höst. Skjortorna kostar från 1100 kronor, medan kostymerna kostar från 9000 uppemot 35 000 beroende på tygkvalité.

Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook
Tweeta