Ät sushi med stil
Det är söndag och då vet ni att vi brukar skriva lite annorlunda texter. Idag tänkte vi gå igenom hur man äter sushi med stil. Lite grundkunskap och kuriosa är allt du behöver för att briljera i sushibaren nästa gång. Trevlig söndag!
Vad är sushi?
Sushi betyder inte rå fisk, även om många tror det. Namnet syftar till rätter som är gjorda av en särskild sort rundkornigt och vinägerkryddat ris. Rå fisk heter sashimi. Och det som oftast brukar associeras med sushi, det vill säga rå fisk på en bädd av ris, heter nigiri. Men det återkommer vi till längre ner.
Så här äter du sushi:
* Börja med att ta wasabi i den lilla sojaskålen. Fyll därefter på med soja lite i taget, och rör med pinnarna så att det löser sig. Gör du det i omvänd ordning kommer du märka att wasabin klumpar sig och blir betydligt svårare att lösa upp.
Wasabi är starkt och man är inte mer manlig för att man har en sojaskål som är grön. Tänk på det när du blandar.
Vill du äta på sant japanskt vis låter du bli att blanda ut wasabin i sojan och ber istället om lite mer wasabi i varje sushi-bit istället.
* Det är fisken som ska doppas i sojan – inte riset. Det här är kanske det vanligaste mistaget som folk gör. Riset är förvisso klibbigt, men detta löses upp av vätskan av förklarliga skäl. Doppar du riset i sojan har du därför ganska snart en sojaskål fylld av ris.
Lättast är om du sätter den ena pinnen ovanpå fisken och den andra under riset för klämma fast den. Fisken läggs sedan företrädesvis på tungan för att du ska känna av fiskens smak så mycket som möjligt.
* Den inlagda ingefäran, gari, ska du äta emellan varje sushibit. Detta görs för att inte beblanda och förta smaken mellan de olika bitarna.
En liten sushi-ordbok:
Ebi – räka
Gari – inlagd ingefära som smakar sött
Kani – krabba
Maguro – tonfisk
Maki – rullar som ofta innehåller många olika saker. Avocado, lax och gurka är alla vanligt förekommande ingredienser.
Miso – huvudingrediensen i misosoppa som ofta inleder en sushi-måltid. Miso kan sägas vara fermenterade soyabönor i en mängd olika varianter.
Nigiri – vackert skuren rå fisk på en bädd av ris
Nori – sjögräset som man rullar runt makin
Sashimi – skuren rå fisk som serveras på fat eller i skål
Shake – lax
Soja – bekant för de allra flesta. Observera att det är skillnad på japansk och kinesisk soja. Den senare innehåller svamp, och ska inte ätas tillsammans med sushi.
Tako – bläckfisk
Tamagoyaki – japansk omelett
Umami – förutom salt, surt, sött och beskt har japansk mat en femte smak: umami. Läs mer om det här.
Unagi – ål
Wasabi – mald rot från wasabiplantan. En slags japansk pepparrot kan man säga. Riktig wasabi är dock väldigt dyr så mer troligt är att du blir serverad färgad pepparrot istället.
(och när ni ändå är på hugget och vill lära er saker – ni har väl inte missat vår kaffeskola?)