Cavaliere CEO by Manolo – Del II – Tillverkningen
Idag är det dags för artikel två i serien om vår samarbetskavaj med svenska Cavaliere. I första artikeln fick ni läsa om bakgrunden till projektet och lite mer om Cavaliere som företag och idag skall vi titta närmare på själva produktionen av kavajen och vilka val vi gjort i form av tyg, konstruktion och detaljer.
Vad vi var inne på redan i första artikeln är att Cavaliere har en stor fördel som producent tack vare sina stora skalfördelar och leverantörer när det kommer till inköp av tyg men även i produktionen. Vi ville skapa en produkt som merparten av våra läsare faktiskt har möjlighet att köpa och där man enligt oss får en vettig produkt för pengarna.
Det råder förmodligen inget tvivel på att vi älskar handsydd konfektion med full kanvas-konstruktion men att tillverka en samarbetsprodukt av den versionen skulle betinga ett pris på närmare 10 000kr. Då ville vi istället den här gången producera en så bra produkt som möjligt för halva det priset som kan vara ett realistiskt köp för fler av våra läsare. En sydd kanvaskonstruktion är extremt svårt att få till för under 7000kr och då pratar vi om ett billigare bastyg.
Det resulterade i att vi valde att använda Cavalieres topplinje CEO som bas. En modern lättviktskonstruktion med minimalt med uppbyggnad axel och bröst. Produkten är utvecklad av en italiensk plaggtekniker vid namn Michelle som tidigare arbetat för några av italiens främsta konfektionstillverkare. Produktionen för CEO ligger även i samma fabrik som flera av mest kända italienska tillverkarna producerar den icke-italienska produktion. Vi har dock valt att korrigera en del saker från deras standardmodell för att sätta vår prägel på modellen.
När man pratar om konstruktion är det lätt att dela in det i fyra kategorier; limmat/fixerat, halvkanvas, helkanvas och okonstruerat. Vad man dock ofta glömmer är att det kan skilja sig enormt inom varje kategori och en bra halvkanvas kan vara bättre än en mindre bra helkanvas osv.
Även inom fixerade eller limmade konstruktioner skiljer det sig enormt. Vi påstår självklart inte att en limmad konstruktion skulle vara överlägsen en välsydd full kanvas men prislappen är också betydligt lägre. Cavaliere har valt att använda en konstruktion där man inte limmar för att fixera plagget likt den billigaste konfektionen utan snarare för att stabilisera i vissa punkter. T ex så sys och tråcklas axel och bröstparti för att ge form till kavajen. Det rör sig således om en så kallad ”semi skräddad produktion” där ingenting klistras för att sammansätta plagget utan bara för att bygga upp och stärka.
Michelle jobbar med att kontinuerligt utveckla produktionen och med de justeringar som gjort krävs en ständig utveckling plaggmönster som man idag valt att helt köpa från en mönsterkonstruktör i Italien.








Tygvalet i en kavaj av detta slag blev ju såklart en väldigt viktig del. Vi ville ta fram en produkt som representerar Manolos designfilosofi och självklart gärna från ett väveri med erkänt hög kvalitet.
Valet föll på Loro Piana som för hösten tagit fram en microruta i mörk-och mellanblå ton. Just den här typen av micromönster är extremt mångsidigt då det uppfattas som enfärgat nog på avstånd för en sober tolkning men ger ett ökat liv till kavajen i jämförelse med en helt enfärgad blå väv.
Vi ville även att produkten inte skulle vara extremt säsongsbetonad utan snarare fungera 10 månader om året. Just den här väven är ett utmärkt exempel på detta med en vikt på 280gr/meter.
Den består av 72% ull, 13% silke, 12% lin och 3% kashmir. Det kan låta som en okonventionell blandning men den fyller faktiskt ett syfte. Ullen är basen i väven, silket bidrar till att få en subtil lyster, linnet bidrar till att öka andningsförmågan vilket underlättar i uppvärmda kontorsmiljöer vintertid och gör den lättburen långt in på våren. Kashmiren bidrar till att ge en lite mjukare touché.
Loro Piana är onekligen en av de absolut mest framträdande väverierna i branschen och att kunna erbjuda en kavaj i ett tyg av den här kvaliteten för strax under 5 000kr känns väldigt roligt.

I nästa och sista delen i artikelserien kommer vi visa det färdiga resultatet och gå igenom ett par av de detaljer vi valde att göra på kavajen.