Crowdsourcing – Ett intressant fenomen

Dagens text kommer att ha en något annorlunda vinkel. Vi kommer idag att redogöra för ett relativt nytt och intressant fenomen eller affärsmodell som vi börjat se hos mindre tillverkare och märken. Det vi syftar på är det som allmäns kallas crowdfunding eller crowdsourcing. Detta fenomen förekommer inom en rad branscher men vi skall idag redogöra för hur det har börjat användas i modebranschen.

Tanken bygger på att mindre tillverkare och märken vill minska sin risk samt att få ut produkter till kunderna utan att anstränga sin likviditet. Konceptet går ut på att ett märke designar en vara och lägger upp i sin egen webshop för så kallad funding/finansiering. Exempelvis så kan det röra sig om ett par skor eller jeans. De har bestämt att exempelvis 100 st par skall tillverkas. De söker därför 100 st kunder och så snart de når sitt mål så avslutas affären och varan sätts i produktion.
Kunden får sen betala varan i förskott och får den levererad en tid senare. Man kan förenklat säga att tillverkaren lånar pengar till produktionen av sina kunder. Fördelen med detta är flera både för kund och tillverkare. För kunden så är priset oftast lite lägre än om de skulle ha köpt en färdig vara. Utbudet hos vissa tillverkare blir bredare på detta sätt då de har möjlighet att kunna erbjuda fler varor och kanske lite mer nischad design. De känner också av intresset från kunderna och kan snabbt anpassa utbudet efter efterfrågan.

För leverantörerna så är det ett sätt att lösa finansieringsfrågan. Idag är just likviditeten en trång sektor även för ett företag som har en bra försäljning och lönsamhet. Mycket av företagets pengar binds upp på längre tid och genom denna metod så kan man erbjuda ett bättre utbud och i vissa fall faktiskt till och med att existera.
Nackdelen för kunderna är att man får vänta en längre till på sina vara samt ligga ute med pengarna. Då varan är beställd i en individuell storlek så medges sällan byte om den inte skulle passa. Det är därför viktigt att man faktiskt som kund är säker på sin storlek när man väljer denna typ av köp. Det förekommer även en risk i det fall företaget skulle gå i konkurs innan varan är levererad. Det skiljer sig här åt men om man har betalat med kreditkort så brukar de flesta kort ha en försäkring och ersätter detta om man som kund inte fått ut sin betalda vara.
Efter att ha spenderat förra veckan i Florens och Pitti Uomo så hörde vi bland branschfolk att detta sätt att finansiera sig och erbjuda sina produkter med stor sannolikhet kommer att öka fram över.
Det finns några som lyckats väl med crowdsourcing idag och vi tänkte nämna två av dem.
Spanska skotillverkaren Meermin är kanske den mest kända bland er Manololäsare när det kommer till att arbeta på detta sätt. Detta skoföretag är omåttligt populärt och erbjuder prisvärda skor i bra design. Deras problem är att de vuxit alldeles för snabbt. Efterfrågan blev för stor för dem att hantera rent ekonomiskt och väntetiden för kunder blev lång. De skapade därför något som de valde att kalla MTO-groups vilket är en ren crowdsourcing. De designar en modell och lägger ut med en klocka som tickar ner samt en stapel som visar hur långt det är kvar tills skon är finansierad. Så snart den når 100% så stängs gruppen och skon börjar att tillverkas. Fördelen i Meermins fall vilket har nämnts ovan är att deras utbud idag är långt mycket mer intressant än tidigare och att sidan fått en ny dimension. Sen vill vi verkligen återigen klargöra en sak beträffande Meermin då det är ett märke vi får väldigt mycket frågor kring. De erbjuder bra skor och fin design till ett relativt lågt pris. Dock vill vi säga att man inte skall förvänta sig en sko i samma kvalitet som en tillverkad av de bästa engelska märkena även om de på bild och vid en första anblick ser snarlika ut. Man kan inte lura marknaden och tro att man får en sko från Crockett & Jones till under halva priset för det fungerar inte så. Se det istället som en instegssko till kvalitetsskomarknaden och bli positivt överraskad istället. För de är väldigt prisvärda.

En mindre känd aktör när det kommer till crowdfunding är amerikanska Gustin
Detta företag är baserat i San Francisco men har endast en webshop och alla varor de säljer sker genom funding. Deras bas är selvagejeans i riktigt hög kvalitet till ett av marknadens bästa priser som de klarar av att hålla tack vare sin affärsmodell. Exempelvis kostar deras japanska jeans i rådenim med selvagekant ca 80 USD vilket är oerhört bra. Deras profil är lite ledigare och vid sidan av jeans har de även chinos, skjortor och lite läder- samt kanvasvaror. Utbudet är levande och de lägger ständigt upp nya varor.
Vi tycker att detta är en intressant affärsmodell som fungerar som ett bra komplement till vanliga butiker. En kvalificerad gissning är att vi inom kort kommer att se betydligt fler märken som arbetar på detta sätt.


