Dan före dan före dopparedan

 |  Publicerad 2007-12-22 16:06  |  Lästid: 2 minuter

Bild 316568
Jag sitter i en bil på väg genom Sverige för att fira jul med släkten. Trots försök att hålla nere julklappshysterin så är hela bilen full med klappar och kreditkortet övertrasserat. Mitt bästa tips på julklapp för oss som har lite för många kvar att handla till för resten av pengarna är att göra klappen själv. Och nej, jag pratar inte om hemslöjd. Tipset är: hemlagad kola. Här kommer det recept som jag brukar använda. Det blir fantastiskt gott.

Att göra kola är inte särskilt komplicerat. Det är egentligen bara två saker som är svårt: Att få till konsistensen och att låta bli att bränna sig. För att få kolan tillräckligt hård så att den går att skära och packa in i papper men ändå så mjuk att man inte bryter tänderna använder man sig av något som kallas för kultestet. När kolan kokat ett tag tar man en droppar man, med hjälp av en sked, lite av smeten i ett glas kallt vatten. I kokböckerna står det att: om man kan göra en kula av kolan i vattnet så är kolan klar, men det stämmer inte. Man kan nämligen göra en kula ganska länge innan kolan är klar. Tar man den då får man en tjock sirap som aldrig stelnar. Tricket är att vänta till att kulan man gjort känns lite som att den krasar när man rullar ihop den. Då är kolan klar. Här kommer receptet.

Till massor av kola:
200 g smör
6 dl socker
2 dl sirap
4 dl grädde
1/2 dl honung
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker

Lägg allt i en stor tjockbottnad gryta och koka sedan kolan i ca 1 timme utan lock. Rör om då och då, var femte minut eller så. Efter 50 minuter kan man börja göra kultestet. När du känner att kulan som bildas krasar så häller du smeten i en smörad form. När kolan stelnat efter ett par timmar så skär man den i fyrkanter och packar in den i smörpapper.

Dela på Facebook
Tweeta