Designers som gör saker tillsammans

Tänk dig ett modeföretag som inte har varken designers eller marknadsavdelning. Istället har du en sajt där dina besökare skickar in förslag till t-shirttryck och sprider ordet till andra. Det är Threadless.
Manolo.se träffade deras Creative Director, Jeffrey Kalmikoff, (bilden) för att ta reda på hur man lyckas sälja 80 000 t-shirts i månaden utan att designa en enda själv.
– Idén är väldigt enkel egentligen. En fortlöpande t-shirttävling på nätet där alla får tävla och rösta på lika villkor. Vinnaren får sin t-shirt tryckt och sedan säljs den på sajten.
Det är konceptet bakom supersuccén Threadless. Sajten startades av två killar, Jake Nickel och Jacob DeHart, i januari 2000 med en budget på 1000 dollar. De jobbade som formgivare på en reklambyrå på dagen, och tog hand om sajten på kvällarna. Alla t-shirts skickades på lunchrasten.
Threadless började sprida sig som en löpeld i designkretsar och blev ett forum för alla som var intresserade av grafisk formgivning. Små designers såg möjligheten att nå igenom mediebruset samtidigt som de fick värdefull kritik på vägen. Sajten var på väg att bli en succé.
– Det är många som har startat på Threadless och sedan gått vidare till att bli framgångsrika designers. Men det intressanta är att när de kommer tillbaka till sajten igen och skickar in ett nytt tryck, då vinner de oftast inte. Stora designers blir lata och kör på rutin. Det fungerar inte när man konkurrerar mot en 15-åring som har benkoll på varenda tryck som kommit in de sista halvåret.
Någon oro för att bli omodern känner Jeffrey Kalmikoff alltså inte:
– Vi diskuterar inte ens mode och trender. Det behövs inte när besökarna väljer vad som trycks och inte. Vi sitter betydligt lugnare än de flesta andra företagen i modebranschen faktiskt. Vi gör bara exakt det som vår marknad vill att vi ska göra. Mer rätt än så kan man inte bli.
Idag får de in omkring 600 bidrag i veckan varav 4-6 stycken röstas fram till tryck. Vinnaren får idag $2000 (en summa som höjts i takt med intäkterna) samt fem t-shirts med det egna trycket. Och de säljer mellan 60 – 80 000 t-shirts i månaden.
– Våra besökare uppfattar inte oss som ett företag som utnyttjar dem. Vi diskuterar alla förändringar som görs och är väldigt noggranna med att ge tillbaka så mycket som möjligt hela tiden. Nu håller vi till exempel på att testa en ny sorts t-shirts, och då skickar vi ut ett prov till de 100 mest aktiva köparna på sajten för att se vad de tycker.
Nyckelorden är lojalitet och närhet. Alla som jobbar på Threadless är aktiva på sajten och diskuterar såväl t-shirttryck som utveckling med alla besökare dagligen. En närhet som få företag inom modeindustrin kan ha.
– Nike och liknande företag erbjuder möjligheten att personalisera sina skor, vilket är ett första steg. Men för att de ska kunna komma närmare besökarna måste de bryta ner organisationen i smådelar. Man måste ha få anställda och många beslutsfattare, inte tvärtom.