Det händer i solen
Eftersom den här sommarvärmen inte verkar ge med sig finns det all anledning att reda ut vad som händer i solen och vad man kan göra för att lindra smärtor och minska risken för tråkiga följder.
De flesta har fattat att det inte är jättesmart att ligga och pressa hela dagarna och det värsta 80-talssolbrännorna blir ovanligare för varje år. Men soligare somrar och förtunnat ozonskikt har ändå gjort att det sker en ökning av solskador.
Så om nu olyckan har varit framme och man kommer hem med en rygg som matchar en nykokt kräfta. Vad gör man då?
Vi pratade med Ulrika Johansson som är egenvårdare på Apoteket för att få lite klarhet.
– Den riktiga skadan har redan skett och går inte att göra något åt. Det man kan göra är att behandla symtomen. Har du bränt dig så illa att du har fått brännblåsor som är större än en handflata, eller om du har fått brännblåsor i ansiktet ska du uppsöka läkarvård.
Är du inte riktigt så illa däran är det viktigaste att komma ur solen och kyla ner huden. Då finns det flera olika sorters kylbalsam och alsolgel som man kan använda för att lindra. Om det kliar kan man smörja in sig med en mild steroidsalva, exempelvis hydrokortisonsalva. De finns receptfritt på Apoteket. Hydrokortisonsalvan är också anti-inflammatorisk vilket hjälper till i läkeprocessen.
Det viktigaste är dock att inte utsätta sig för sol igen innan skadan har läkt.
Grunden till allt solskydd heter förberedelse. Se till att smörja in dig med solskydd och sola väldigt försiktigt i början innan du har fått lite färg. Försök också att undvika solen mellan tolv och två på dagen. Då är solen som starkast.
I solen utsätter du dig för två typer av ultraviolett strålning. UVA och UVB heter de och båda är skadliga för huden.
UVA är anledningen till att de pigment du har i huden mörknar, men den tränger längre in i huden där den skadar hudens vävnad och gör den torr och rynkig. UVA är också skadlig för ögonen.
UVB gör att du bränner dig och är den som vanligast är förknippad med solskador som hudcancer och hudens förtidiga åldrande. UVB gör också huden tjockare, rynkig och den kan ge den kan ge dig pigmentfläckar. Men det är också UVB som bygger upp pigmentet i huden.
För att skydda dig så kan solkrämen du smetar in dig med fungera på två olika sätt, eller på båda samtidigt. Kemiskt och fysikaliskt.
Den kemiska solkrämen absorberar strålningen och hindrar den på så sätt från att skada huden. Den fysikaliska reflekterar istället iväg strålningen så att den aldrig når in i huden.
Som ung måste man skydda sig väldigt noga för att inte få problem senare i livet.
Fysikaliskt verkande solkräm är effektivare än kemiskt, och är du under arton rekommenderar vi att du använder dig av den sortens solskydd.