Förbättra din syn genom laserkirurgi
Allt fler väljer att operera ögonen med laser för att slippa glasögon och linser. Samtidigt är medvetenheten om vad denna typ av ingrepp innebär och vilka aspekter som är viktiga att tänka på vid val av ögonklinik ofta låg. Dr Christos Lenis, som driver ögonklinken Novius, har arbetet med ögonkirurgi sedan 1987 och följt utvecklingen inom området. Han vet vad den enskilde bör tänka på inför ett laseringrepp.
De allra flesta ögonklinker arbetar idag utifrån LASIK-metoden, där ett ”lock” i hornhinnan skapas med hjälp av ett ett kirurgiskt precisionsverktyg. Efter att ha lyft undan detta lock formas hornhinnan med hjälp av laser för att korrigera synfelen. Novius arbetar som Sveriges första ögonklink med en ny teknik som kallas IntraLase, där laser ersätter det kirurgiska precisionsverktyget vid processen att skapa ett lock i hornhinnan.
– Om du tänker dig att du skjuter laser på handen bildas ett sår som du kan sätta ett plåster över. Det går inte att sätta några plåster i ögonen. LASIK är en teknik som utifrån ögat skapar ett vävnadsplåster. Med IntraLase fokuserar laserstrålen på förbestämt ställe och djup. Sedan alstrar den små bubblor som skiljer vävnaden och skapar ”locket”utan att skära. Med IntraLase undvicker man att använda skärande instrument i ögat, säger Christos.
Den ökade precisionen genom Intralase förbättrar inte bara läkningsförmågan, utan gör det även möjligt för allt fler att genomgå denna typ av ingrepp. Tekniken är fortfarande relativt ny i Sverige, men vunnit stort erkännade internationellt. Christos betonar samtidigt vikten för en ögonklinik och dess kirurger att ligga i fas med utvecklingen och att ständigt uppdatera sin tekniska utrustning.
– Det är en enorm skillnad när det gäller precision, vilket kraftigt minimerar eventuella komplikationer.
Trots den snabba utvecklingen inom området kan alla synfel fortfarande inte åtgärdas med laser.
– När det gäller synförbättring brukar vi särskilja om två olika grupper, 20-45 och 45-75 år. För den första målgruppen används ögonlaser mest frekvent för att korrigera synfel. Är synfelet gravt eller när hornhinnans tillstånd inte tillåter ett laserinregpp använts istället små tunna linser som opereras in i ögat mellan regnbågshinnan och ögats naturliga lins.Då fungerar ögats avståndsinställning oförändrat, säger Christos.
Mellan 25-30% av de som undersöks kan inte genomgå en operation, på grund av till exempel ögonsjukdom, tunn hornhinna, förstorad pupill eller torra ögon. Christos menar att det är viktigt att det är den opererande kirurgen som gör denna bedömning och deltar i hela processen från förundersökning till själva operation och kontrollen efteråt.
– Det viktigaste av allt för denna typ av ingrepp är att göra en korrekt bedömning. Det går inte att bara titta på ett papper utan det handlar minst lika mycket om patientens karaktär, inställning och förväntningar inför operationen. Den bästa undersökningen genomförs därför av kirurgen själv. Många väljer att istället ha en optiker eller sjuksköterska som gått en två månader lång utbildning för att få befogenhet att göra undersökningen. Detta skall jämföras med en ögonkirurg som har en mångårig utbildning och en helt annan kunskap inom området.
– För patienten upplevs själva operatioen egentligen som en bagatell. Det kräver bara lokalbedöving och tar cirka 30-35 minuter att operera båda ögonen. Sedan kan personen få tillbaka sin syn på eftermiddagen efter en operation. Men för att bli ögonkirurg krävs det en lång och komplicerad utbildning.
Dr Christos Lenis
Hur stor är då garantin att denna typ av ingrepp kan korrigera ens synfel?
– För de vi väljer att operera brukar vi säga att 100% får en fullgod syn. Samtidigt går det aldrig att styra över läkningsprocessen helt och det finns alltid en risk för inflammation. Denna risk är dock med dagens teknik och kunskap väldigt liten. Vi brukar säga att 1 på mellan 10 000 och 15000 drabbas av seriös inflammation. Samtidigt minskar vi riskerna hela tiden genom att ständigt uppdatera oss med ny teknisk utrustning, säger Christos.
– Det skrivs mycket i medierna om personer som genom denna typ av behandling förlorat sitt mörkerseende. Vi frågar aktivt våra patienter om detta, och inte bara hur patienter fått förändrat ljusstyrka utan undersöker även detaljerat hur de uppfattar mindre nyansskillnader. Vi har dock inte stött på några sådana fall.
Att korrigera synfel genom laser är fortfarande ett relativt kostsamt ingrepp och priset ligger omkring cirka 30 000 för at operera båda ögonen beroende på vilken metod som används. Christos menar dock att eftersom ögonen är ett av våra viktigaste organ bör inte prislappen stå i fokus vid val av ögonklink.
– Det går inte att stirra sig blind på prislappen. Det absolut viktigaste är att ha fullt förtroende för sin kirurg. Att diskutera noga vad detta innebär och vilka risker som förekommer liksom förväntat resultat.
Intralase skapar små gasbubblor i en cirkel som separerar vävnaden i hornhinnan. Lasern styrs av en dator som skapar ett exakt skräddarsytt cirkelmönster anpassat efter patientens hornhinna.
Cirkeln är inte helt sluten utan ett litet område sparas som fungerar som ett ”gångjärn” så att en tunn flik av hornhinnan kan lyftas bort.
En annan laser behandlar själva synfelet.
Fliken viks tillbaka och fäster av sig självt.
Behandlingen som tar cirka 10 minuter per öga är klar. Oftast är synförmågan bra redan efter en dag.
Christos har tillsammans med sin bror och kollega Konstatin Lenis sammanställt en lista över viktiga punkter att ha i åtänke inför en operation.
– Gå till en ögonkirurg. Se till att han/hon är certifierad för att utföra den typ av ingrepp du planerar att göra.
– Dubbelkolla hur många operationer ögonkirurgen utför varje år. Bör ligga på 400-500 per år.
– Fråga vad deras komplikationsfrekvens är. Med laseringrepp bör den ligga på mindre än 1 procent. Ny teknik som Intralase, som eliminerar kniven i ögonlaseroperationer, reducerar kraftigt komplikationer och ger bättre resultat.
– Kolla vilken generation av utrustning kliniken har. Första generationen är numera gammal och ger sämre resultat, man kanske får bra syn generellt men mörkerseendet kanske inte blir så bra. Fjärde generationens utrustning är det senaste och bästa som finns just nu.
– Fråga vem som utför uppföljning och kontroller. Det bör vara kirurgen själv som gör förundersökning, operation och kontrollen efteråt.
– Fråga hur många ombehandlingar de utför – detta nummer bör ligga på under 1 procent.
– Fråga om operationen utförs i hel- eller halvsterilmiljö. Helsterilmiljö är naturligtvis att föredra eftersom det minskar risken för infektion.
– Är din ögonkirurg tydlig med för- och nackdelar med operationen? De bör ge dig tydlig information både muntligen och skriftligen.
– Be om referenser som du kan ringa – patienter som utfört just den operation du planerar göra.
– Gå inte bara efter priset, detta är ett stort beslut där kvalitén bör stå i fokus. Det kan vara frestande att falla för ”rea-erbjudanden”.