Foster & Son – skohantverk av yttersta klass
Vi fortsätter att förkovra oss i skohantverk. När det talas om de bästa skomakarna i världen nämns gärna flera av de brittiska aktörerna som John Lobb, Edward Green och George Cleverley som de kanske allra främsta. I samma klass fast betydligt mer anonyma är Foster & Son som huserar på Jermyn Street 83 i London.
Firman har liksom sina mer kända kollegor en anrik historia som kan dateras till 1840-talets London. Foster & Son är fortfarande privatägt och köptes för några år sedan av entusiasten Richard Edgecliffe-Johnson som efter en lång bankkarriär bestämde sig för att göra någonting annat. I samband med detta köpte Edgecliffe-Johnson även lädervaruföretaget Barrow & Hepburn och ridstöveltillverkaren Henry Maxwell. Dessa tre bolag samverkar nu och ägaren är inte ute efter någon kortsiktig vinst utan behåller företages ursprungliga småskalighet. De säljer endast sina varor i butiken i London och på de Trunk Shows som arrangeras runt om i världen ett par gånger per år.
Det ska poängteras att Foster & Son i första hand är en ren bespoketillverkare av skor vilket är en mycket tidskrävande process och det kräver en enorm hantverksskicklighet. De erbjuder även måttbeställda väskor, koffertar och andra lädervaror samt även färdiga skor i samma prisklass om Crockett & Jones och George Cleverleys färdiga skor ungefär. Bespokeverksamheten står idag för ca 40% av verksamheten och det knappat ett par hundra skor per år som tillverkas men det är ett område som växer kraftigt för företaget. Efterfrågan på autenticitet, kvalitet och hantverk har sällan varit större än nu.
På Foster & Son arbetar sedan 1965 den legendariska lästmakaren Terry Moore. 77 år gammal tillverkar han fortfarande läster för hand och anses av många vara en av de skickligaste lästmakarna i världen. Själva lästtillverkningen går till på så sätt att de snidas för hand i bokträ efter kundens fötter. Utifrån lästen ritar de sedan ett pappersmönster, likt en skräddare gör, som sedan används när de skär ut skons ovanläder.
Företaget jobbar bara med de bästa materialen och kemiska processer vid garvningen lyser med sin frånvaro då de väljer att använda ekbarksgarvning vilket är en tidskrävande med också bättre metod för slutresultatet då lädret blir starkare och mera flexibelt.
Priset för att par helt handgjorda och måttanpassade skor är relativt högt, det startar på runt 30 000 kr. Det är i sammanhanget ett stort belopp men betänker man hantverket, tiden det tar, och kvaliteten så kanske det är värt att överväga en mindre dyr klocka eller enklare bil om en prioritering måste göras? Det skulle i alla fall jag.