Fråga Manolo – Skjortkragar?
Jag har insett att jag har väldigt dåliga kunskaper när det kommer till skjortkragar, framförallt vad gäller de klassiska modellerna. För mig utgör, business, full spread, cut-away, semi cut-away, klassisk och long sleeve en djungel. Jag har koll på hur de olika kragarna ser ut men inte på saker som när man ska använda vilken (med andra ord finns det några tillfällen då man ”ska” eller ”inte ska” använda en specifik krage) vad för slipsknutar ska användas till de olika kragarna och vilka anses vara mer formella än andra osv. Så jag skulle vara ytterst tacksam om jag kunde få lite guidning i kragdjungeln. Tack på förhand, Daniel.
Något generaliserat går det att dela in de vanligaste skjortkragar i turndown-, cutaway och button down-krage. Button down-skjortan är lättast att särskilja med knappar som håller fast kragsnibbarna mot skjortbröstet. Turndown- och cutaway-kragen är betydligt mer snarlika. Det som är utmärkande för cutaway-kragen att avståndet mellan kragsnibbarna är relativt brett. Ibland så brett att kragen löper helt horisontellt längs bröstet eller till och med att kragsnibbarna är vinklade bakåt från halsen. Begreppet spread inbegriper just avståendet mellan kragsnibbarna och full spread är oftast ett annat namn för cutawaykrage. Likaså är oftast businesskragen en benämning av denna krage.
Traditionellt sett har kragens formalitet styrts främst av bredden mellan kragsnibbarna. En smal bredd ger ett mer täckt och tillknäppt intryck vilket tidigare ansets något formellare i jämförelser med en bredare cutaway-krage. Idag är denna typ av stilmässig gradering på många sätt spelat ut sin roll, och det är väldigt svårt att se en skillnad i formalitet mellan en turndown- och cutaway-krage. Button down-kragen anses fortfarande vara en något sportigare modell, som främst passar bärs med slips i kombination till preppystil. Mindre vanligt förekommande skjortkragar som klubbkrage, tab- och pincollar kan lätt anses som något gammalmodiga och rekommenderas därför till en något modernare stil. Till en businessklädsel upplevs dessa kragar lätt som något konservativa.
Eftersom skjortkragar inte är en fråga om standardmått är det tyvärr inte lika enkelt som beskrivts ovan. Olika tillverkare har sina helt egna former och namn för dessa. Vissa kallar det för businesskrage andra för cutaway. Därför bör dessa beteckningar endast ses som riktlinjer, och för valet mellan cutaway och turndown-krage är egentligen bara kragens bredd och kragsnibbarnas vidd som är relevant.
En enkel tumregel är ju bredare slipsknuten är desto bredare bör även skjortkragen vara. Vissa föredrar en smal slipsknut till en vid cutaway, vilket självklart är en fråga om personlig smak snarare än uppsatta regler. Att göra motsatt och bära en bred slipsknut till en smal krage är dock inte att rekommendera utan ger lätt intryck av att det ser väldigt ihoptryckt ut. Det är också viktigt att reflektera över kavajslagets bredd vid val av skjorta. Ett smalt slag tillåter visserligen en relativt bredd skjortkrage, men för ett brett kavajslag är det närmast ett måste. Ett ytterligare tips är att utnyttja skjortkragen för att förändra bärarens proportioner. En vid krage ger ett överlag bredare intryck och likaså kan en hög krage göra personens hals något kortare. Det går dock inte generellt att säga att en viss typ av människor klär i en viss kragmodell, utan detta varierar i allt för hög utsträckning mellan olika skjorttillverkare.
Det kan självklart tyckas förvirrande att reglerna är så pass luddiga. Samtidigt är just detta en stor del av tjusningen med skjortkragar. Att små detaljer kan förändra intrycket helt och att formen skiljer så beroende på tillverkare. Och egentligen är det ganska självklart. För ingen skjorttillverkare med självrespekt skulle väl någonsin underkasta sig en standardkrage?
Italienska skjortillverkare som den ovan från Luigi Borrelli kännetecknas oftast av en hyfsat vid krag med en något vågad form. Elegant är förnamnet.
Klassisk cutaway i sann brittisk manér från Gieves & Hawkes.
Semi-cutaway från The White Shirt Company.
Här ett exempel på en turndown-krage. Från Charles Tyrwhitt.
Översta bilden: Luigi Borrelli (Shopfinest.com)
Läs även: Tänkvärt kring skjortkragar
Koll på kragen