Fråga Manolo: Hur ska jag servera vinet?
Hej Manolo!
Jag pluggar till sjuksköterska och som en god representant för oss män vill jag ställa till en schysst kväll för damerna i min seminariegrupp. Jag har sonika bjudit över dem till mitt egenhändigt nyrenoverade kök. Jag har menyn klar för mig; Risotto på Avoriris och Parmesan samt ugnsstekta kycklingfiléer som är fyllda med soltorkade tomater och lindade med Parmaskinka. Dock saknar jag kunskap om vin och har för lite tid för att gå en vinprovarkurs innan middagen. Min fråga är helt enkelt; Hur skall jag servera vinet med stil och finess? Rätt ur flaskan känns taffligt i sammanhanget men vilka är alternativen? Har ni förslag på vin-accessoarer?
Med vänliga hälsningar Kjell Thoäng
Hej Kjell!
Du låter som en strålande representant för manssläktet och jag hoppas på ett kompletterande recept och möjligen rapporter om nämnda seminariegrupps reaktioner på din matlagning och serveringskonst i kommentarsfältet här nedanför när middagen är genomförd!
Vin är en hel vetenskap och det är inget jag har vare sig kunskap eller utrymme nog att breda ut mig om här, men så gäller ju inte heller din fråga vilket vin du ska välja utan snarare hur det ska behandlas och där kanske jag kan komma med några tips ändå.
Ett gott vin är en upplevelse i flera delar, från det att du införskaffar flaskan tills dess den är urdrucken. En av upplevelserna är att få ta del av det som står på vinflaskan. För en vinkännare finns här mycket information att hitta och jag tycker inte du ska snuva din seminariegrupp på den möjligheten. Vin serveras med fördel direkt ur flaskan. Enda anledningen jag kan se till att hälla upp vinet på karaff är om du misstänker att delar av korken fallit ner i flaskan och du vill se om det ändå är drickbart. Möjligen har du hört talas om uttrycket att ”lufta” vinet, men för att göra detta räcker det att korka upp vinet en stund innan servering. Tänk även på att skära bort folien ordentligt innan du korkar upp flaskan. Vinet bör aldrig få kontakt med folien.
Vinet serveras från höger och glaset ska inte fyllas till mer än hälften. Efter varje person du serverat vrider du av droppet från flaskan genom att vrida handleden. Ha gärna en servett eller handduk i andra handen som du torkar utsidan av flaskan med för att undvika att spilla på någon av dina gäster. Vill du hålla det hela på en formell nivå bör du resa dig varje gång du ska servera av vinet istället för att sträcka dig över bordet med flaskan. Givetvis serverar du dig själv sist, men det känns nästan onödigt att säga med tanke på ditt planerade middagstilltag.
Blanda aldrig olika viner i samma glas. Om du planerar att servera olika viner bör gästerna få nya glas när du byter vinsort. Du bör heller aldrig tömma flaskan helt och hållet i någons glas. De sista dropparna ska du helst lämna i flaskan.
Så på din fråga om vilka vin-accessoarer du behöver så är svaret så enkelt som: inga alls. Det enda du behöver är en vanlig, hederlig korkskruv.
..och som du märker så pratar vi flaskor. Bag-in-box är inget för en fin middag.
Lycka till!
Vi välkomnar även seriösa vintips i kommentarsfältet!