Garderoben behöver – Trenchcoat

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-05-04 14:40  |  Lästid: 2 minuter
Bild 316964

Modejournalister är ibland ett sällsynt korkat släkte. Särskilt de som för några säsonger sedan hypade sönder trenchcoaten för att denna säsong förkasta plagget helt. Ett plagg som överlevt två världskrig och varit en stark bidragande faktor till det enas utgång kan aldrig bli passé. Även om säsongen för trenchcoaten börjar lida mot sitt slut är det omöjligt att utesluta plagget från denna artikelserie.

Ursprunget till trenchcoaten, eller skyttegravsrock som är det svenska ordet, står Thomas Burberry. 1879 tog han patant på sin gabardinväv, ett material som är både vind och vattenavvisande. Fram till 1917 hade Burberry ensamrätten för detta detta material. Första gången trenchcoaten förekom i krig var under Boerkriget då brittiska officerare bar plagget. Under första världskriget bars över 500 000 trenchcoats, medan plagget under andra värlskriget ersattes av jackor mer plämpade för ett rörligare krig.

Som modeplagg blev det främst uppmärksammat genom att en rad kända skådespelare som Humprey Bogart och Peter Sellers burit plagget. Den sistnämnda främst som Kommissarie Clouseau i Rosa Pantern. Designers som valt att tolka plagget är oräkneligt, även om det är Burberry tillsammans med Aquascutum som främst blivit synonym med plagget.

Plaggets militäriska ursprung är tydligt med flera detaljer som vittnar om plaggets tidigare användingområden, bland annat axelklaffarna och de D-formade metallringarna. Idag är dock trenchcoaten uppskattad av personer med vitt skilda stilar och är uppskattat av allt från banktjänstemannen till konstnärssjälen.

Bild 316965
Trenchcoat på brittisk manér med skottskade Chelseaboots från Gieves & Hawkes. Trenchcoaten är Second Hand från Burberrys, halsduk H&M och byxor från Canali.

Bild 316966

Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook
Tweeta