Garderoben behöver – vit bröstnäsduk

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-05-18 16:00  |  Lästid: 2 minuter

Bild 316999

Bröstnäsduken är mannens främsta accessoar. Inte nog med att den på ett effektfullt sätt kan ge en enkel klädsel ett elegant och lyxigt intryck. Den talar dessutom om bärarens känsla för detaljer. För den som bara vill klara sig på en enda är en vit närmast oumbärlig.

För snart två år sedan fick jag förmånen att intervjua dåvarande utrikesministern Jan Eliasson. Även om intervjun inte hade någon koppling till kläder var det stört omöjligt att undvika ämnet helt med Sveriges i särklass bäst klädda politiker. Eliasson berättade en mycket rolig anekdot om ett regeringssammanträde precis efter det att Eliasson tillträtt posten som utrikesminister. Dagen innan mötet hade Aftonbladet publicerat en artikel där Eliasson fick bedömma olika bröstnäsdukar och slipsar. Följden av artikeln blev att majoriten av de manliga regeringsmedlemmarna inspirerats så av Eliassons känsla för stil att de själva valt att stoppa ner sina pappersservetter som bröstnäsdukar.

Även om det är omöjligt att helt garantera sanningen är en sak säker, en bröstnäsduk lämnar ingen oberörd. Få om någon accessoar signalera sådan stilsäkerhet som denna och den som väl testat kommer att känna sig oerhört naken utan en i bröstfickan på kavajen. Detta oavsett om du bär slips till eller inte.

En ytterligare viktig aspekt att dra lärdom av denna anekdot är att pappersservetter inte är ett rekommendera för att stoppa i bröstfickan. En del misstolkar användningen av näsduken och tror att den i bröstfickan kan användas för att snyta sig eller räcka över till sin dam. För detta ändamål rekommenderas en separat näsduk som bör förvaras i någon av kavajens innerfickor eller i byxfickorna.

Ursprunget till dagens kvadratiska näsduk som idag är allmänt vedertagen sägs komma från runt 1700-talet då Marie-Antoniette bar en tidig upplaga av näsduken. Louis XVI beslöt senare att näsduken enligt fransk lag var tvungen att vara helt kvadratisk. Som acceossoar i kavajfickan var det först under 1900-talet näsduken blev populär och användes då för att signalera stil och status.

Den som inte gör anspråk på att vara regelrätt angofil klarar sig på relativt få näsdukar där en vit är ett absolut måste. En vit näsduk, företrädelsvis i bomull eller linne, passar inte bara till vita skjortor utan går utmärkt att kombinera med flera typer av färger och mönster. Till en mönsterrik kombination kan den vita näsduken tvärtom balansera upp färgerna och ge en något lugnare helhet.

Bild 317000

Källa: Hudson Pocket Square. Bilder Olof Enckell

Dela på Facebook
Tweeta