Garderobens hörnstenar – Tweedkavajen

Idag tänkte vi ta upp artikelserien Garderobens hörnstenar igen. En serie med fokus på klassiska plagg i den manliga garderoben baserat på säsongen vi är inne i för tillfället. Tweedkavajen har de senaste åren gått från en gubbig stämpel till ett plagg även för de yngre bärare. Mycket beroende på att kavajsilhuetten avdramatiserats med kortare längder och mjukare konstruktioner.

Missförstå oss inte för vi gillar fortfarande klassiska kavajlängder som på allvar börjar komma tillbaka i modebilden. Det vi syftar till är att den korta och okonstruerade silhuett som har dominerat totalt de senaste 5 åren är ganska tacksam för en ovan kavajbärare. Känslan blir ledigare och mer likt en kofta vilket drar tankarna bort från formalitet och gör den lättare att kombinera med andra lediga plagg.
Tweed är en grov ullväv producerad i kardgarn och finns i mängder med klassiska mönster och vikter. Tyget har sitt ursprung i Skottland och hette från början Tweel (skotska för Twill). Någon gång runt 1830 sägs det att ett väveri från Hawick i Skottland hade skickat tyg till en skräddare i London som inte lyckats läsa texten och trodde det stod ”Tweed” (efter floden Tweed som rinner genom det skotska textildistriktet). Namnet tog fäste och har sen dess varit allmänt accepterat på den här formen av klassisk ullväv.
Det finns framför allt två kategorier av tweed som är extra kända. Det är Harris Tweed som består av handvävd närproducerad ull från öarna i de yttre hebriderna. Den andra kategorin är Donegal Tweed som kommer från Donegal County i Irland. Dess väv känns ofta igen på en lite oregelbunden struktur och färginslag.
Vad som framför allt gjort tweed så populärt i historien är tygets slitstyrka och tålighet vilket gjorde det perfekt för jakt och friluftsliv. Tweedväven är värmande men även näst intill vattentät vilket fyllde en stor funktion innan dagens tekniska tyger fanns tillgängliga.
Pga sin historik har tweedkavajen alltid varit ett informellt val. Den bars på landsbygden och aldrig kvällstid eller i stan. I takt med att den allmänna formaliteten i vårt samhälle har avdramatiserats har detta långsamt suddats ut. Idag är det för många ett ganska uppklätt val bara av det faktum att det är en kavaj och att bära plagget i stan är knappast ett stilbrott.
Med det sagt skall man ändå komma ihåg att tweed alltid kommer vara informellare än tunn borstad ull vilket gör den mer naturlig att kombinera med flanellbyxor eller jeans och grövre brogues.
Färgmässigt finns tweed i mängder av nyanser men tenderar att dra åt de naturliga tonerna av brunt och grönt pga sin historia som jaktplagg.
Det finns en historia om en välbärgad man som besökte skrädderiet Huntsman på Savile Row i jakten på en perfekt jaktklädsel. Det slutade med att han köpte 20 meter tweedtyg som han lät skicka upp till skotska höglandet där han brukade jaga. Han lät hänga det över en klipphäll och gick ett par hundra meter bort bara för att se hur väl det smälte in i naturen. Nöjd med resultatet lät han sy upp fem kostymer i tyget han köpt.







