Hestra – Fjärde generationens handskmakare

Inom världen av hantverk, kvalitet och konstruktion ligger det ofta stor vikt på tradition. Man pratar om heritage och ett hantverk som går i arv från far till son eller mor till dotter. Vår ambition är att lyfta fram just ett sådant företag och för dagen får Neapel, London och Paris ursäkta för fokus kommer hamna på den lilla orten Hestra i de småländska skogarna.
Hestra är för många ett företag förknippat med alpint, friluft o funktionshandskar. Det är också inom dessa områden som företaget vuxit som mest och gjort dem till en av världens högst ansedda handsktillverkare med närmare 2 miljoner producerade par per år. Företaget har en egen fabrik, systerbolag i en rad länder runt om i världen och öppnade 2008 en egen flaggskeppsbutik i centrala Stockholm.
Välgjorda funktions- och sporthandskar i all ära men vi ville även fokusera på något mer. Hur det hela startade och det faktum att Hestra fortfarande producerar några av världens finaste promenadhandskar än idag.
Året var 1936 då lantbrukaren Martin Magnusson började tillverka kraftiga läderhandskar för ortens skogsarbetare. Kort därefter började slalombacken i den närliggande orten Isaberg att anläggas och Hestra växte snabbt i populäritet bland skidåkare. Martin insåg att det fanns en stor marknad även för skidhandskar.

1947, elva år efter starten uppgraderades handskverkstaden till en mindre fabrik och såväl kapacitet som utbud ökade i takt med att efterfrågan på Hestras välgjorda handskar vuxit. Man arbetar bland annat fram den första femfingershandsken för slalomåkning i början av 1950-talet.
1963 tar nästa generation Magnusson i form av sönerna Lars-Olof och Göte över verksamheten. Lars-Olof startar i unga år inom hantverket och är än idag aktiv inom företaget.
Den stora uppmärksamheten för företaget kom under Ingemar Stenmarks framgångar i mitten av 1970-talet. Han och övriga åkare i det alpina landslaget bar Hestras handskar och företaget har samarbetat med Alpina skidlandslaget sedan 1975.
1991 tar de nuvarande ägarna Svante och Claes över företaget. Det är Lars-Olofs söner och det är nu 55 år sedan deras farfar grundade företaget. Utvecklingen de närmsta 10 åren går framåt i rask takt såväl ekonomiskt som inom produktutveckling och man tar fram en rad nya modeller för bl a Cykelsport och Bergsklättring.

2011 tar fjärde generationen Magnusson vid inom företaget. Det är Svante och Claes söner Niklas och Anton som ger sig på allvar in i företaget. De valde att bägge utbilda sig till handskmakare, ett yrke som håller på att helt dö ut i Sverige och genomgår en treårig utbildning varpå de bägge tilldelas gesällbrev. De är i dag Sveriges enda aktiva handskmakare och ansvarar för företagets Bespokeavdelning som tillverkas för hand i Hestra. Men mer om detta i nästa vecka…
Företagets promenadhandskar eller mer klassiska skinnmodeller har tyvärr hamnat lite i skymundan och då det är en av mannens mest funktionella och stilfulla accessoarer tycker vi det är produkter värda all uppmärksamhet de kan få. De mest exklusiva modellerna är företagets Peccaryhandskar som är handskmakargjorda i finaste vildsvinsskinn och en investering för livet.




I den här artikeln har vi fokuserat på Hestra som företag och dess historia. I nästa del skall vi redogöra för hur tillverkningen av en handske från deras Bespokeavdelning går till. Med hjälp av Niklas och Anton Magnusson guidar de oss genom processen och illustrerar hantverket som ligger bakom ett par handsydda kvalitetshandskar.
Översta bilden – Anton och Niklas Magnusson tillsammans med deras lärare Anders Malmgren.