Ikonen – Rolex Submariner

Inom klockindustrin är marknaden i regel väldigt uppdelad inom ett par olika modellkategorier. Den kategori som dominerat marknaden de senaste åren är tveklöst dykarklockorna. Från att varit arbetsinstrument för männen som arbetade på havets botten till att bli statusmarkörer till kostymen. Vi ger er en av historiens främsta dykarklockor: Rolex Submariner

Först skall vi kanske definiera rent estetiskt vad en dykarklocka är. Det rör sig vanligtvis om klockor med minst 100m vattentäthet (helst +200m), en urtavla med lysmassa i index för maximal läsbarhet och en vridring för att utläsa hur länge man varit under vattnet.
Vilket företag som var först med att lansera det vi idag klassar som definitionen av en dykarklocka råder det lite delade meningar om. Det fanns ”vattentäta” klockor egentligen sedan armbandsuret slog igenom men det var framför allt två företag som förknippas med dykarklockans ursprung.
Året var 1954 och både Rolex och Blancpain lanserar varsin modell med alla estetiska inslagen nämnda ovan. Rolex kallade modellen Submariner med en vattentäthet till 100 meters djup och från Blancpain lanserades modellen Fifty Fathom (vilket motsvarar ca 91.5meter).
Då bägge modellerna karaktäriserade av en för tiden tilltagen storlek, svart urtavla och just graderad vridring diskuteras det flitigt bland klockentusiaster vem av dem som egentligen var först med att skapa det vi idag kan hitta i princip varenda klockföretags utbud.
Även om Blancpain skulle varit först råder det ingen tvekan om vilken modell som blivit den okrönta kungen av dykarklockor.
Tillsammans med modellen Day-Date är Submariner med stor sannolikhet den mest kända klockmodellen genom tiderna. Den har burits av såväl militärer som proffsdykare i tjänsten men slog igenom på allvar när skådespelare som Steve Mcqueen och Robert Redford bar klockan. Den var under många år den fiktiva agenten James Bonds val av klocka och de tidiga modellerna från 1950-talet kostar idag hundratusentals kronor.
Första generationen (1950-tal)
Modellen lanserades som sagt 1954 och de första referenserna kännetecknades framför allt av att de saknade kronskydd, hade en rekordhög vattentäthet (100m) och var något mindre än dagens versioner (ca 37mm).
Först kom referens 6200 men den kanske mest ikoniska modellen från 1950-talet är tveklöst referens 6538 eller ”Big Crown” som den även kallades. Smeknamnet fick den pga den överdimensionerade kronan som skulle underlätta användningen av klockan även om man bar handskar eller liknande. Det är också 6538 som kommit att starkast förknippas med James Bond då Sean Connery gjorde modellen odödlig efter att ha burit den i flera av de tidiga Bondfilmerna.



Andra generationen (1960-1980tal)
I slutet av 1950-talet lanserades nästa generation av Rolex Submariner. Det var framför allt tre stora uppdateringar som skett. 1. Klockans boett hade förstorats till 40mm. 2. Klockan hade försetts med kronskydd för att undvika skador på kronhalsen om man slog i kronan från sidan. 3. Vattentätheten hade fördubblats från 100 meter till 200 meter.
Det var referenserna 5513 och 5512 som var först i den andra generationen och skillnaden på dessa var egentligen endast att 5512 var en så kallad Official Chronometer och garanterade en maximal avvikelse på -4 till +6 sekunder /dygn (COSC).
Nästa stora händelse i modellserien var när Rolex i slutet av 1960-talet för första gången lanserade modellen med datum i form av referens 1680. Och som om inte det var nog erbjöd man för första gången modellen i helguld i form av referensen 1680/8.
I mitten på 60-talet hade man också gått från den spegelblanka finish som urtavlorna haft fram tills dess (som i samlarkretsar kallas Gilt) och introducerat en matt urtavla med målade index. Dessa tre modeller (5512, 5513 och 1680) var sedan stommen i företagets utbud i över ett decennie.





Tredje generationen (1980-2000-tal)
Att lista alla referenser av Submariner genom historien skulle kräva både mer tid och utrymme än det går att rymma i en artikel. Därför har jag valt att summera modellerna som generationer där det ingår flera referenser i samma tidsspann.
Tredje generationen Submariners påminde mycket om de tidigare modellerna rent estetiskt men återigen var det ett par stora förändringar som gjorts. Framför allt hade man försett modellerna med safirglas istället för plexiglas som suttit på de tidigare generationerna. Safirglas är mer motståndskraftigt mot repor än plexiglas men framför allt möjliggjorde det för en högre vattentäthet på 300 meter. Urtavlorna gick från den matta finish som dominerat under så många år till en spegelblank finish med vitguldsring kring indexen.
Den första referensen var 16800 som var en så kallad transitional dvs hade matt tavla de första åren men bytte sedan till de modernare vitguldstavlorna. Annars är de modellerna som främst förknippas med generationen 14060 (utan datum) och 16610 (med datum) som fanns från tidigt 90-tal till 2008 när Rolex lanserade den fjärde och nuvarande generation. 2003 i samband med att modellen fyllde 50 år lanserade man 16610LV som kändes igen på en grön vridring.


Fjärde generationen (2008-)
Den fjärde och nuvarande generationen av Rolex Submariner lanserades på Baselmässan 2008. Trots att man behållt måttet 40mm som definierat modellen sen 1960-talet rörde det sig om de största kosmetiska skillnaderna på över 50 år.
Referensen som döptes till 116610 fick ett så kallat ”maxi-case” som innebar bredare luggar eller bandhorn och därav en lite kraftigare känsla. Måttet på boetten (mellan klockan 10 och 4) var som sagt kvar på 40mm men uppfattningen var klart grövre.
Puritanerna svor sig hesa över denna styggelse men försäljningsmässigt gick modellen utmärkt och för första gången i Submariners historia lanserades klockan i vitguld med referens 116619.
2012 kom nästa nyhet i form av den datumlösa versionen 114060 som i vårt tycke är en utmärkt arvtagare till historiens kanske mest klassiska klocka.

