Intervju med Fifth Avenue Shoe Repair

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-01-21 19:08  |  Lästid: 4 minuter
Bild 311557

Dekonstruerat mode med ursprung från skrädderi. Fifth Avenue Shoe Repair, som nyligen tilldelades Elles Stora modepris och på tisdag öppnar en tillfällig butik i Sturegallerian, hyllas ständigt för sitt innovativa klädskapande. Märkets ena hälft Lee Cotter berättar om konceptet och planerna inför framtiden.

Ofta förknippas ni med något okonventionella arbetsmetoder med starkt fokus på konstruktion- och mönsterteknik. Hur skulle du beskriva ert sätt att arbeta?
– Vi arbetar egentligen utifrån tre olika principer; drapering, dekonstruktion och minimalism. Drapering är främst aktuellt för damsidan där vi bygger upp en form på en provdocka. Dekonstruktion innebär att vi bryter ner och återskapar enskilda plagg. För damkollektion köpte vi 20 skjortor second hand som vi senare sydde en klänning av. Vår minimalistiska del av kollektionen är till för att balansera de övriga kläderna. Ser man ett tongivande plagg måste ögat få vila på ett basplagg som en vit t-shirt eller skjorta för att det inte skall spåra ut helt.

– Den stora delen av arbetet sker från vår ateljé, som är hjärtat i hela märket. Där utgår vi väldigt mycket från provdockan för att prova och skapa nya former. Även om vi har en enorm respekt för klassiskt skräddderi, måste vi hela tiden våga utmana den traditionella uppfattningen kring kläder. Det är faktiskt väldigt sällan vi designar plagg utan främst försöker vi att hitta nya tekniker och mönster att arbeta utifrån.

Vad har fått er att välja denna moderiktning?
– Vi är är alltid lite rädda att gå för djupt på denna fråga, men både jag och Astrid är gamla dansare. Innan mode dedikerade vi våra liv åt dansen. Och vårt modeskapande inleddes med att skapa kläder åt just dansare och teaterartister. Även om vi då gjorde galna kreationer som en kopia av frihetsgudinnan i aluminiumfolie lever tanken att bygga kläder kvar. Ofta arbetar vi efter en klar bild av en yttre form för att sedan hitta tekniker och konstruktioner för att nå den, vilket innebär ett väldigt skulpturalt sätt att arbeta. Men vi kan också göra precis tvärtom och utgå från en teknik eller ett material för att lite se vart vi hamnar. Då blir det omöjligt att kunna förutspå själva resultatet.

Bild 311558

Många har vant sig vid att era kollektioner i princip bara innehåller svart, vitt och en accentfärg. Varför använder ni så få färger?
– Eftersom vi är fokuserar väldigt mycket på att skapa en viss form har det blivit ganska naturligt att använda få färger. Sedan är både jag och Astrid livrädda för färg. Färglära innebär ytterligare ett krävande moment. Accentfärgen slängde vi ursprungligen in mest för att vi tyckte det var tråkigt att inte ha några färger. Jag kan dock avslöja redan nu att vi inför i höstens kollektion har arbetat betydligt mer med färg.

På tisdag (27 januari) öppnar ni en 90-dagars Pop-Up-Store i Sturegallerian. Kan du berätta lite mer om den?
– Vi fick en förfrågan från Sturegallerian att öppna ett butikskoncept och såg egentligen det som ytterligare ett sätt att leka med form. Lokalen är inredd med hjälp av två arkitekter från Guise, som vi tidigare samarbetat med. Främst kommer vi att sälja vårkollektionen där, men vi kommer även att visa upp vår experimentella linje by the nr i butiken.

Hur skulle du beskriva vårkollektionen som snart når butik?
– För herr har fokus legat på att avdramatisera kostymen. Jag gillar välklädda män som inte bara bär jeans. Många av mina vänner vantrivs i plagget, varför vi velat visa att kostym inte behöver innebära strikt Windsorknut.Vi har sett kostymen som vilket annat plagg som helst. Den stora skillnaden är att vi tagit ut axelvaddarna helt, vilket gjort att kavajen blivit mer som en jacka. Sedan använder vi mycket tvättade tyger för att ge en ledigare känsla.

Hur ser kavajerna ut rent formmässigt?
– De speglar lite min hatkärlek för brittiskt uniformsmode. Har själv bott där och växt upp med skoluniformen. Även om vi har några väldigt klassiska tvåknäppta modeller är stora delen rätt smala, och korta kavajer i treknäppt utförande med nätta slag. För våren har vi även en del kostymer med dressade shorts istället för kostymbyxa.

Slutligen, vad är planerna för framtiden?
– I april kommer vi tillsammans med en rad andra svenska modemärken att öppna en shop-in-shop i PUB-huset, och i maj planerar vi att öppna en egen butik på Mäster Samuelsgatan. Sedan är vår målsättning att växa globalt. Vi startade på Bondegatan med butik, ateljé och kontor i samma lokal. Tanken är att överföra samma idé till först Paris och sedan övriga europeiska modestäder.

Bild 311559
Bild 311560
Märkets grundare Astrid Olsson och Lee Cotter.

Bild 311561
Klänning från kollektionen Shorepair by the nr. Att herrskjortor var inspirationskällan är tydligt. Övriga bilder är från märkets vårkollektion.

Dela på Facebook
Tweeta