Intressant modelitteratur just nu

 |  Publicerad 2007-10-25 19:46  |  Lästid: 2 minuter
Bild 316457

Modelitteratur växer inte på träd, men här är två intressanta böcker ur höstens skörd:

Deluxe – How luxury lost its luster (Penguin Press)

Bokens omslag – ett hamburgermål insvept i Pradapapper – illustrerar tydligt bokens ståndpunkt – att lyxföretagen gjort avkall på kvalité och design för att kunna massproducera fram produkter till den stora massan.
Bokens författare, modejournalisten Dana Thomas, längtar nostalgiskt – och naivt – tillbaka till en svunnen tid då lyxartiklar var förbehållet aristokratin och överklassen och tillverkades av passionerade hantverkare. Nu, menar hon, består lyxmärkenas intressen endast i att göra stora och framförallt snabba pengar.
Thomas häcklar å ena sidan människor som köper fejkväskor, men menar å den andra att det med dagens tillverkningsmetoder är omöjligt att skilja en fejkväska från en av äkta vara.
Boken är stundtals fascinerande och intressant, men tenderar att i allt för stor utsträckning präglas av författarens bitska ton som tycks vilja be medelklassen köpa plusmeny på Mcdonalds istället för att köpa en taskigt tillverkad väska hos Louis Vuitton.

Sexton svenska texter om mode (Pocky)

Bild 316458 Vad är egentligen bra modejournalistik? Det går inte att förneka att frågan känns angelägen just nu, i takt – om än i blygsam sådan – med att mode börjar diskuteras på kultursidor och har blivit något man kan studera på universitetet samtidigt som flödet av nya amatörmodebloggar aldrig sinar.
Nu ges en antologi med 16 texter av de i särklass mest erfarna modejournalisterna ut.
De aktuella skribenterna – som inkluderar namn som Daniel Björk (Rodeo), Göran Sundberg (frilansjournalist och designer), Karina Ericsson Wärn (författare och journalist) och Susanne Ljung (Damernas värld och stil i P1) – har fått producera en text exklusivt för boken, samtidigt som en befintlig text från var och en publiceras.
Räkna med att det kommer teoriseras flitigt kring mode ur flera olika perspektiv. Bokens hållning är att modejournalistiken i Sverige inskränker sig till klämkäcka texter utan djup. Antologins skribenter tar mode, och i synnerhet modejournalistik, på djupaste allvar och ämnar med sina bidrag att inspirera och utbilda. Med största sannolikhet kommer flertalet av de nyproducerade bidragen vara direkta debattinlägg till den nyss avslutade lyxkonsumtionsdebatten – handväskdebatten som den kom att kallas.

Deluxe – How Luxury lost its luster finns att köpa på Adlibris.se och Sexton svenska texter om mode finns att förhandsbeställa på Pocky.

Dela på Facebook
Tweeta