Jeanshistoria: Skrevniten
Här om dagen fick vi en fråga om vad denim egentligen var.
Vi kände direkt att det är dags för en lite serie om jeanshistoria. Här ska vi reda ut alla begrepp.
Vi börjar lite lätt med en historia om en nit.
Den som började med jeans var Levi Strauss. Han tog fram ett par byxor för användning i guldgruvorna i USA. För att de skulle hålla så bra som det bara var möjligt under de tuffa omständigheterna, nöjde man sig inte med att bara sy ihop delarna till byxorna. Man satte även ihop tygstyckena med nitar på strategiska ställen. Som ni vet finns dessa fortfarande kvar, trots att det inte längre ställs riktigt samma krav på hållfastheten.
Men några av nitarna har Levi’s plockat bort under åren. 1937 börjar man täcka över nitarna i bakfickorna efter klagomål på att de repade stolar och sadlar. De nitarna försvann senare helt och hållet.
Men en roligare historia är den om en annan nit. Det var den som höll ihop jeansen i skrevet. Anledningen att de försvann är att det började komma in klagomål från cowboys runt om i landet. De hävdade att de hade fått brännskador av niten när de råkat sitta på huk lite för nära lägerelden. Niten blev snabb varm och ledde in värmen direkt till ett mycket känsligt område.
Chefen på Levi’s, Walter A. Haas, var inte övertygad om problemet utan bestämde sig för att testa själv. Iförd ett par 501 hukade han framför lägerelden en kort stund. På hans order försvann sedan niten i skrevet för alltid 1941.
1999 gjorde Levi’s en reklamfilm av historien. För att illustrera problemet fick de tillstånd att använda sig av Johnny Cashs klassiska låt, Ring of Fire.
Samma låt planeras nu att användas i en annan reklamfilm, men denna gång för en hemorrojdsalva. Det var familjen Cash inte alls lika intresserade av.
Andra jeansrelaterade artiklar:
Vad är: selvage denim?