Kåseri: Modeåret 2007
Snart är 2007 över. Året då trender blev antitrender och hipster ett skällsord. Det klubbades till new rave och flera klassiker fick uppleva en ny epok. Det frossades i wayfarer, dufflar, ökenkängor och chinos. Sartorialiserad blev ett vedertaget begrepp och dagens lyxindustri fick sig en rejäl känga.
Nöjesguiden summerade 2007 som gubbarnas år. Naturligt slitna manchesterbyxor, blankpolerade brogues och ärvda tweedkavajer har diskuterats febrilt. Att kalla det för en bred trend vore dock att ta i. Tweedfundamentalisterna har varit duktiga på att marknadsföra sig och sitt ämne, men än består den svenska mannens nationaldräkt av jeans, skjorta, pullover och loafers. Ett avskaffande av förbudet mot rävjakt verkar i dagsläget mer troligt än att det skulle ändra sig.
I tydlig kontrast till gubbmodet stod new rave-stilen. Den då rådande grå eminensen förvandlades till ett inferno av färger och epileptiska mönster. För oss skjortmissbrukare blev det dock svårt att hänga med. New Rave hann bli kommersiell trend innan den riktigt blivit antitrend. Just nu befinner sig stilen antagligen i gränslandet mellan postironi och hipsterkomplex. Liksom tillhörande scarf.
Huruvuda inseasonkollektionerna är ytterligare ett sätt att marknadsföra nya trender låter vi vara osagt. Klart är dock att de har kommit på bred front och syns bland annat hos Acne och Whyred. Kanske kommer modet att gå ifrån sin säsongsbundenhet, vilket i en tid då det snackas klimathot till höger och vänster kanske inte vore helt fel. För när Antarktis isar smälter och vi får det allt varmare vore det väl praktiskt med linnekavaj året om?
På tal om kavajer. Någonting har hänt. I flera år har kavajerna sett likadana ut. Smala slag, tvåknäppt och svart. Nu kommer dubbelknäppt och breda slag. Lägg därtill Thom Browneeffekten där kavajen skall vara två-tre nummer för liten och herrekiperare har genast fått det betydligt svårare. Ett modernt och sofistikerat mode vore dock mer än välkommet. Genomtänkta kostymaxlar och handsydda kavajslag är frälsningen.
Modets evolution sattes i rörelse 2007. Samtidigt som byxorna blev allt kortare och rullades upp blev strumporna ett naturligt inslag i mannens garderob. Efter den röda strumpans intåg följde en rad andra färger och mönster. Färgglada strumpor blev sedan för 2007 vad Rederiet var för 1997.
Lyx har under året varit ett hett diskussionsämne. Först i våras med den så kallade väskdebatten då det ifrågasattes huruvida det var okej att spendera femsiffriga belopp på en väska. Resultatet av debatten vet ingen. Att köpa en platt-TV för 15 000 får dock fortfarande anses som ett betydligt bättre köp än en kostym för samma belopp. Än en idag tycks teknisknörderi vara mer berättigat än intresse för mode. Sorgligt.
Under hösten kom frågan snarare att handla om vad som egentligen får kallas lyx efter Dana Thomas bok ”How luxury lost its luster”. I en tid då lyxkonglomeraten växer sig allt större och Roberto Cavalli finns att köpa på H&M hävdar Thomas att lyx blivit en massindustri. Något som är svårt att förena med begreppets innebörd. H&M:s tidigare samarbetspartner Karl Lagerfeld stod för övrigt för ett av årets mest spektakulära PR-trick då han förvandlade kinesiska muren till världens längsta catwalk i Fendis regi.
Svensk design står sig vidare stark. Vi fick bland annat glädjas åt nykomlingen Our Legacy och en uppsjö av nya svenska skotillverkare. Rokin och Refined by Bobbie Burns blandade dressat med rock’n roll. I skuggan av de riktigt runga svenska namnen som Acne, Filippa K och J.Lindeberg såg vi även att klassiskt mode med lägre modegrad fick en återupprättelse. Mest framträdande var Oscar Jacobson vars kollektion kombinerade tidlösa plagg med uppdaterad design. Skotillverkaren Italigente var ytterligare ett intressant exempel där hantverk går hand i hand med snygg form.
För att summera har det varit ett spännande modeår. Herrmodet går åt lite olika håll vilket måste välkomnas med öppna armar. För till skillnad från det ofta extremt trendinriktade dammodet kan vi killar hitta vår egen stil och med fördel klä sig efter den oavsett modets influenser. Eller så är det bara en ursäkt för att vi inte vill riskera att framstå som otrendiga i år igen.