Klocktrend – Gummi

Efter att ha kikat på klocktrenderna gällande format går vi nu vidare med material. Ett som verkligen är i ropet och har varit så de senaste säsongerna är gummi. Liksom för skosulor fnyser många purister åt blotta tanken av gummi, medan andra varmt uppskattar både komforten, kontrasten och stöddigheten i materialet.

Mikael Englund  |  Publicerad 2011-03-28 10:30  |  Lästid: 4 minuter

Många förknippar gummi till klockor med de tjocka, styva, svarta och plastiga banden som satt på många sport- och dykklockor under 80- till 90-talet, inte minst på märken som Seiko och Citizen. Lyckligtvis har det hänt mycket sedan dess. Med mjuka och smidiga band i naturgummi eller silikon har gummit inte bara hittat från sport- till kostymsegmentet utan även från bandet till både boettens yttre och inre. Nedan följer några utmärkande exempel.

Det riktiga genombrottet för gummibandet som stöddig detalj på klockor i även det lite mer dressade segmentet kan tillskrivas Carlo Crocco, mannen som 1980 på Baselmässan med sitt nya märke Hublot visade upp en världsnyhet; en seglingsinspirerad guldklocka med tunt gummiarmband (världens första naturgummiarmband, som tog tre år att ta fram). Något som bland annat vår egen kung med andra diskreta lyxlirare uppskattade och som senare inspirerade en annan italofavorit, Bulgari, att släppa lyxiga klockor på gummiband. Intresset för märket exploderade 2005 i och med lanseringen av Big Band, det sena 00-talets ”it-klocka”. En intressant variant av det klassiska gummibandet finns i den tokroliga Tutti Frutti-linjen, där man i enlighet med märkets ”fusion”-filosofi av att blanda material kombinerat krokodilskinn med gummi i bandet.
Att gummi som material på allvar accepterats av klockbranschen bevisas tydligt genom vilken plats det har tagit bland branschens ärorika hus. Det var många monoklar som föll till marken när Napoleons, Marie Antoinettes och Louis XVIs favoritmärke Breguet presenterade sin sportiga modell Marine med ett snyggt våfflat gummiarmband eller när Jaeger-LeCoultres åttioåriga klassiker Reverso i Squadrautförande kom med en gummilänk. När Vacheron Constantin, världens äldsta manufaktur förra året släppte den hyllade och nyskapande byggsatsklockan Quai de l’Ile med ett gummiband som tillval var det bekräftat; gummi har tagit sig in i klockvärldens finrum för att stanna.
Jaeger-LeCoultre Reverso
Även i premiumsegmentet har gummi börjat nästla sig in – i Omegas Constellationlinje kom det förra året gummiband för både herrar och damer, som på den läckra och lagom sportigt golfstukade Double Eagle-kronografen som även finns att tillgå i en variant där det svarta gummibandet kontrasterar mot Omegas egna ”orange” guldlegering.
Vacheron Constantin Quai de l’Ile
Omegas Constellation Double Eagle
Hittills har vi enbart visat hur gummit används i band – men i klockbranschen sjuder påhittigheten gällande hur man ska tillämpa materialet. Ett vågat exempel kommer ur IWC:s Aquatimer-linje, där en specialvariant av kronografen är nattsvart. Det är lätt att tro att detta är ännu en klocka som fått en PVD- eller DLC-behandling, men det har handlar i själva verket om något helt unikt; boetten i stål har genom en unik process belagts med ett tunt lager vulkat gummi, som ger den en minst sagt annorlunda haptik. Utgåvan kallas Galapagos, och en del av försäljningen går till Charles Darwin Foundation som arbetar just med att skydda ögruppens unika växt- och djurliv
IWC Aquatimer Galapagos.
Glashütte Original visar med sin modell Sport Evolution Impact på ett helt annat sätt att använda gummi.Det fina verket, som kan ses genom glasbaksidan, är upphängt fritt i fyra gummikuddar. Detta gör att hårda stötar, dämpas med upp till 60 procent. Ett populärt sätt att demonstrera detta från märket är att under visningar effektfullt dänga klockan hårt i bord och väggar, något som kan ge även härdade skribenter skrämselhicka…
Glashütte Original Sport Evolution Impact.
En annan funktionell användning av gummi i klockor visade TAG Heuer upp på förra Baselmässan. Den uppdaterade varianten av märkets dykmodell Aquaracer (nu med 500m-rating) har fått en vridring där stål och gummi kombinerats, vilket innebär ett spännande utseende och fantastiskt grepp.
Sist ut är en av klockbranschens favoriter och en man som mer eller mindre uteslutande använder sig av gummiband på sina klockor; Richard Mille, som med väl utformade och konstruerade gummiarmband lyckas göra sina stora och höga klockor extremt lättburna och bekväma – ett bevis på att gummit hör hemma även hos de absolut finaste och dyraste märkena.
Dela på Facebook
Tweeta