Kostymklockor del 2
Förra veckan tog vi upp de delar av kostymklockesfären som kan klassas som sparsmakade, återblickande och eleganta – den här veckan är det den andra stora strömningen i segmentet som står i fokus; det teknologiska, industriella och spektakulära.
Vacheron Constantin är den del av ”treenigheten” som fått den dressigare delen av spektrat vid sidan av Richemontkollegorna på Audemars Piguet. Många av varianterna inte minst i Historiques-linjen är diskreta men flaggskeppet Quai de l’Ile från 2008 kan sägas vara motsatsen; en modellserie som byggs enligt kundens önskemål med en mängd olika val av verkstyper, boettmaterial och tavlor – totalt erbjuder Vacheron Constantin över 400 varianter av Quai de l’Ile.
Ur nämnda Historiques-linje kommer även American 1921, en kanske gammalmodig men allt annat än ordinär klocka – med sin stora fyrkantiga boett, kronan på ett av hörnen och den snedställda tavlan är den en udda fågel, baserad på en modell som Vacheron Constantin på 1920-talet tog fram primärt för amerikanska kunder. Utformningen av klockan må vara oortodox men har ett specifikt syfte; att kunna avläsas enkelt när bäraren har händerna på ratten i sin bil.
Det hör kanske inte till vanigheterna att klockorna från Richard Mille är varken tunna eller runda, men det är just vad den dressigaste modellen RM033 från 2011 är – en tunn (6,3 millimeter) men bred kostymare där man kan se märkets egna mikrorotorkaliber RMXP1 genom glasbaksidan. Trots storleken är klockan mycket bekväm tack vare två av märkets egenheter; den svängda boetten och gummibandet.
A Lange & Söhne, som på kort tid utmärkt sig som en av världens finaste serieproducenter och den klarast lysande stjärnan i den tyska klockmarknaden, utmanar starkt ”treenigheten” med klockor som alla håller en enormt hög kvalitet och ett elegant formspråk, men även här finns undantag – Zeitwerk är en modell med mekanik- och industritema som tar upp stafettpinnen från de tidiga mekaniska digitaluren och tar dem in i finrummet. Med en 42mm bred boett i vit-, gul- eller roséguld är modellen modern och har med timmar och minuter placerade bredvid konstantsekund och gångreserv en intressant och annorlunda look.
Det är svårt att kalla Panerai för ett kostymklockemärke, men med PAM336 gör man iallafall ett ärligt försök i samma skola som Vacheron Constantin American 1921 ovan – klockan som släpptes 2009 och är den tunnaste Radiomir-modellen någonsin från Panerai, mycket tack vare det egna, tunna p.999-verket. Modellen är inte bara tunnare än brukligt utan även mindre – den normalt sett 47mm breda Radiomir har förminskats till 42mm, och har fått en läcker kombination av roséguldsboett med brun tavla och alligatorrem.
Hos Cartier är det framförallt de senaste årens fokusmodell Santos (i ett par olika varianter) som förvandlats till mer uppseendeväckande varianter, ofta med skelettering och verk som på ett innovativt sätt kombinerar utseende och teknik i form av Cartiers klassiska urtavla med romerska siffror. Vid årets SIHH i Genève släpptes Santos Dumont (alltså varianten utan modellens karakteristiska skruvade glasring) för första gången i skeletterat utförande i rödguld.