Krönika: Den nya nörden
Carin Wester hade en armé av Harry Potter-kloner på sin catwalk, och varenda modebloggare med självrespekt stod i pojkrumsspegeln och knäppte av mobilkamerabilder iförda runda glasögon med glas utan styrka, alternativt helt utan glas. Flugan började mer och mer smyga sig in i vardagsgarderoben. Under en tid har nörden varit en stark förebild för många.
Förmodligen är nördtrenden en följd av, och en motreaktion mot, flera år av varumärkeshysteri och hetsjakt på statusprylar.
Nörden handlar gärna sina kläder second hand, eller som han säger – vintage.
Han jublar varje gång han kommer över en nopprig cardigan på Myrorna, eller en buttondownskjorta som bara är fyra nummer för stor men går att sy in.
På senare tid har en ny nörd börjat ta form. Låt oss kalla honom lyxnörden.
Lyxnörden är helt logiskt en motreaktion mot, ja, sin mer sunkiga förlaga.
Där föregångaren mest utgjordes av amatörbloggare med mobilkamera är den nya nörden mer intellektuell i sin framtoning. Han är insatt i alla frågor kring de rådande klimatförändringarna. Han är också intresserad av kultur och samhället i stort och den noppriga cardiganen är utbytt mot en inbunden bok.
För den nya nörden existerar inte ord som ”massproduktion”, han tar således aktivt avstånd från allt vad H&M och Mcdonalds heter. Istället satsar den nya nörden på få, men dyra plagg som sedan får nötas och åldras med sin bärare. Nörden intar sin föda på tidsenliga slow food-restauranger där endast lokalodlade grödor används i matlagningen.
En annan, kanske också den viktigaste, skillnaden mellan den nya lyxnörden och förlagan är att den nya versionen har en mer stabil ekonomi.
Men till skillnad från sina mer tacky och nyrika medmänniskor investerar nörden hellre sina pengar på lågmäld kvalitet snarare än uppenbara statusprylar. Han skulle absolut aldrig köpa en flådig sportbil, trots att ekonomin tillåter – inte så länge det finns kollektivtrafik.
I garderoben syns märken från flertalet mindre etablerade rättvisemärkta märken, men också från giganter som Prada och självklart nördens absoluta favoritdesigner – Marc Jacobs. Nörden ekiperar sig gärna i fina naturmaterial som kashmir och egyptisk bomull och är en stor förespråkare av återvunna grejer, varför det ter sig helt logiskt att även ett och annat plagg från Martin Margiela återfinns i garderoben.
Visst handlas en del plagg även second hand, eller förlåt – vintage, som det verkligen är frågan om i det här fallet.
De runda glasögonen – nördbrillorna – används även av flitigt av den nya nörden. Men lyxnörden skulle aldrig någonsin få för sig att bära samma Ray Ban-Wayfarer-liknande modeller som halva världen burit den senaste tiden. För det första har nörden synfel på riktigt och för det andra köper han sina brillor från någon obskyr liten tillverkare på en suspekt tvärgata i Paris. Och sköldpaddsmönstrade ska skalmarna vara. Det är, vid sidan av grönt, det nya svarta.
När Cavalli släppte sin kollektion för H&M befann sig lyxnörden på ett betryggande avstånd – vem vill ha leopard och zebra ihopsytt av utnyttjade sömmerskor i ett fjärran u-land?
Den nya nörden är elitistisk på ett – tror han – icke uppenbart sett. Han ser sig själv som en hyvens kille med båda fötterna stadigt på jorden (i ett par skor i mocka från Crockett and Jones).
Och även om vi har mycket att lära från hans leverne och attityd är det nästan så man längtar tillbaka till den mer modesta och framförallt ärligare nörden på den gryniga mobilkamerabilden.