Krönika: Varför gentlemannen styr
Det klassiska herrmodet har länge varit abonnerat av slynglar med alldeles för mycket pengar i relation till smak. De som lever i tron att Ralph Lauren uppfann tweed och vars stilmässiga preferenser sträcker sig till designerjeans och collagetröjor med feta tryck. I takt med att detta stilideal dött ut börjar allt fler få upp ögonen för tidlösa klassiker som bomullsblazern, chinos och button-downskjortan. Den stora frågan är huruvida denna utveckling bara är en hypad version av gubbmodet eller om den faktiskt har substans.
Jag tror och hoppas personligen på det sista. För det märks faktiskt att mäns inställning till kläder har förändrats markant. Idag klär sig män inte för att nå framgång på krogen. De klär sig av intresse. För bara ett år sedan berörde uteslutande alla frågor jag fick vilka plagg och trender som gäller för säsongen. Nu är bilden helt annan och de allra flesta kommer fram för att diskutera randsydda skor, made-to-measure kostymer eller passande slipsknutar till cutawaykragar.
Den uppumpade machoattityden börjar sakta men säkert falla och män uppvisar allt större självförtroende när de väljer kläder. Ibland är det allt för lätt att i skuggan stilmissar och modetappar faktiskt glömma bort hur utvecklad stil många svenska män idag har. Även om en viss ängslighet finns kvar, kommer den främst från svenska välkända ansikten. En statsminister som anländer i Kina iklädd mjukiskläder, galor där ingen kan knyta sin egen fluga och fruktansvärda TV-stylingar står i klar kontrast till den annars mycket välklädda mannen.
Sofistikerat mode mår alla bra av. Det öppnar en ny marknad för geniuna produkter tillverkade med känsla, samtidigt som fler vågar lita till en personligare stil. Därför hoppas jag att fler vågar hålla fast vid de plagg som modemagasinen och bloggarna inom samma kategori inte framhåller som senaste mode. För kläder skall slitas med kärlek, inte av Vouges krafter.