Lädersula i Sverige?

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-08-26 18:31  |  Lästid: 3 minuter
Bild 317284

Skor med lädersulor sägs vara omöjliga att bära i svenskt klimat utan att först lägga på en gummisula. Något som ur ett rent estetiskt perspektiv kan ta emot. Är det då verkligen helt omöjligt för oss svenskar att bära lädersula och i vilken utsträckning är detta en fråga om sullädrets kvalité? Vi har frågat två skomakare vad de rekommenderar.

Peter Aglo driver Bäckmans Skoservice AB i Stockholm, som bland annat är auktoriserad skomakare av brittiska Church’s. Han menar att det är inga problem att använda skor med lädersula så länge det är torrt ute, men att det bör undvikas vid regn.
– Sulan slits mycket snabbare när det är blött ute. Det bästa är därför att använda skor med lädersula när det är torrt och sedan använda skor med gummisulor vid regn. Ett annat bra alternativ är att använda galoscher. Sedan är det alltid viktigt att använda skorna försiktigt och låta dem torka ordentligt efter användning.

Peter menar att kvalitén på lädersulan spelar en viktig roll men att denna är väldigt svår att avgöra.
– Ofta krävs det ett visst användande för att kunna bedöma sullädrets kvalité. I regel är det som alltid med kvalitetsskor att man får vad man betalar för.

En annan viktig aspekt att ha i åtanke är hur bäraren sliter sina skor.
– Olika personer sliter sina skor på olika sätt. En person som exempelvis sliter sina skor mycket i tån kan sätta på ett tåjärn för att skona sulan. Det går även att sätta i en gummibit längst fram som fyller samma funktion, säger Peter Aglo.

Även Marcus Davidsson, som driver Davidsson Skomakeri i Uppsala och 2007 vann SM i skoreparation, rekommenderar sina kunder att lägga på en gummisula om skorna skall kunna användas utomhus vid regn. Samtidigt menar han att detta är långt ifrån en enkel fråga om gummisula eller inte.
– Risken med att sätta på en gummisula är att många börjar använda skorna utanför sitt rätta element. En sko blir inte mer lämpad för höst- eller vinterbruk bara för att det sitter en gummisula på. Det är lika mycket en fråga om skons ovansida. En ljus sko är betydligt känsligare för vattenstänk än en mörk.

Samtidigt påpekar Marcus liksom Peter Aglo att det finns stora skillnader mellan olika läderkvalitéer.
– Lädrets kvalité beror till stor del på hur länge garvats. Tyska Rendenbach som anses vara de främsta inom området låter sitt sulläder garvas i 12 månader. Vilket gör det mer kompakt och därmed även resistentare mot väta.

Men även de riktigt högkvalitativa lädersulorna menar Marcus är otillräckliga för regn.
– Lädret slits dubbelt snabbt i blött jämfört med torrt väder. När lädret blir fuktigt blir det också känsligare för underlaget och det kan lätt bildas fula märket efter exempelvis småsten.

För den som vill vara helt säker på att kunna använda sina skor vid regn rekommenderar Marcus att köpa en sko med gummisula.
– Nästan alla bättre tillverkare av randsydda skor har modeller med gummisula i sitt ordinarie utbud. Crockett & Jones var först med en sula som heter Dainite som de allra flesta tillverkare använder sig av idag. Men även här är det viktigt att komma ihåg att detta är inga vinterskor. De lämpar sig väl för hösten, men när det är snö och slask ute är grövre kängor det enda alternativet.

Marcus menar att det finns en missuppfattning kring finare läderskor och att en högre prislapp skulle innebära att skorna oavsett väder alltid går att använda.
– Har jag exempelvis ett par nya ljusa skor utan att satt på en gummisula när det börjar regna kommer jag definitivt att överväga att ta en taxi eller i värsta fall gå barfota. Detta är trots allt skor jag köpt för att jag tycker att de är snygga och då är det viktigt att anstränga sig för att hålla dem i bra skick.

Läs även Daniels tidigare intervju med Mäster Davidsson: The World According to Skomakaren

Dela på Facebook
Tweeta