Lädervård med Palmgrens

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-08-24 11:45  |  Lästid: 5 minuter
Bild 312710

Reportage: Läderaccessoarer kräver liksom skor rätt skötsel för att åldras snyggt. Manolo besöker Stockholmsbutiken Palmgrens, som sedan starten 1896 försett sina kunder med lädervaror i alla tänkbara utföranden, för att diskutera skötsel, förvaring och användning av läderaccessoarer.

Efter att ha flyttat från Skåne tog Johannes Palmgren i slutet av 1800-talet över ett sadelmakeri på Sibyllegatan 17 i Stockholm. Redan ett år efter övertagandet döpte Johannes om verksamheten till Palmgrens, vars namn levt kvar och än idag representerar lädervaror av hög kvalité. På 70-talet särskiljdes butiken ifrån sadelmakeriet för att fortsätta sin verksamhet parallellt med den ursprungliga.

Butiken huserar sedan 1951 några nummer längre ner till Sibyllegatan 7 där många av märkets klassiska väskor och lädervaror fortfarande säljs, men med nya funktioner för moderna krav. Exempelvis försågs Rottingväskan, som är Palmgrens kanske mest karaktäristiska modell och som introducerades på 50-talet, 2004 med nyckelrem, innerväska och en ficka för mobiltelefonen Samarbetet med arkitekten Thomas Sandell, som resulterade i fyra väskmodeller tillverkade efter florentinskt sadelmakartradition väckte när de lanserades i våras stor uppmärksamhet.

Bild 312711
Mörkbrun weekendbag i kalvläder. Den något ojämna ytan uppstår när lädret tumlas vilket bryter narven.

Bild 312712
Handskar i lyxigt peccaryläder (vildsvinskinn), som genom sin följsamhet anses vara den främsta av läderkvalitéer för just handskar. De återkommande prickarna är från vildsvinets hårsäckar.

Sedan 2004 driver Catharina Herre, med bakgrund på bland annat NK, varumärket Palmgrens . Produktionen sker uteslutande i Italien, Spanien och Sverige, och till största delen med naturgarvat läder. Än idag erbjuds möjligheten att specialbeställa lädervaror liksom reparation och underhåll av äldre produkter. Och när det kommer till lädervård är det svårt att gå miste om Palmgrens och Catharinas kunskap:
– Att sköta lädervaror är precis som att sköta sin hud. Det påverkas av samma faktorer som solljus, smuts och värme. Nyckeln för att lädret skall bevara sin spänst och sitt utseende är att rengöra och återfukta.

Vilken behandling kräver nya varor?
– Nya lädervaror är i regel redan förbehandlade, vilket gör att du ofta kan använda produkten direkt. Det viktiga är att ta hand produkten efter användning. Ta bort smuts med en lätt fuktad bomullstrasa och eventuellt grön- eller sadelsåpa. Var noga med att tvätta hela varan utan att gnugga för hårt eller fokusera på enskilda fläckar vilket kan ge en ojämn yta . När lädret fortfarande är lite fuktigt är det bra att applicera neutral läderbalsam som skyddar och återfuktar lädret. Var noga med att smörja in de delar som är extra utsatta för slitage som väskans underdel och handtagen. Prova gärna krämen på ett ej synligt ställe om du är osäker på resultatet. Det är också viktigt att låta sina lädervaror torka naturligt i rumstemperatur. Ställ dem absolut inte framför ett element eller annan värmekälla.

-När det kommer till bälten och handskar är det viktigt att dra i lädret så att de behåller sin spänst och komfort. . Särskilt när de blivit blöta. Försök att ta ut bältet ur byxorna efter användning och häng upp det så att det får hänga fritt. Annars riskerar det att förlora sin form. Handskarna kan du lägga ut rakt och dra i fingrarna så att de bättre behåller sin form. Det går även bra att stryka handskar med en tunn bomullsduk mellan lädret och strykjärnet, fortsätter Catharina.

Hur ser du på impregnering?
– Vi rekommenderar aldrig impregnering. När du använder spray är det en väldigt liten del som faktiskt hamnar på själva lädret utan det mesta kommer ut i naturen. Sköter du bara om dina lädervaror är det egentligen helt överflödigt.

Hur skiljer sig Skörseln beroende på själva läderkvalitén?
– Frånsett mocka och nubuck är skillnaden att enklare läder många gånger är hårdare preparerat vad det gäller färg och ytskikt. De behöver därför inte samma omvårdnad som ett naturskinn som andas och har mer smidighet men som också kräver större omsorg. När det kommer till att sköta mocka brukar det bästa vara att regelbundet borsta mockan med en mjuk borste.

Skomakare rekommenderar ofta skokräm med pigmentfärg för att bättre få upp färgen. Gäller det även för lädervaror?
– Skor utsätts för ett helt annat slitage. För väskor, bälten och andra läderaccessoarer räcker det oftast med en neutral läderbalsam, men det finns även färgade krämer om man behöver bättra på färgen.

Hur tas svårare fläckar enklast bort?
-Det är viktigt med tålamod. Det går sällan att ta bort svårare fläckar direkt utan det krävs att fläcken ses över några gånger. Tänk på att inte låta fläcken sitta kva utan det är lättare att få bort en färsk fläck. Försök att suga upp fläcken så fort som möjligt med en ren trasa eller hushållspapper. Sedan är det återigen viktigt att torka hela väskan så att den inte slits på en enskild punkt. Många av dagens lädervaror har genomgått en hård efterbehandling, vilket ger en tålig yta som står emot fläckar bra. Samtidigt blir lädret stelare och får inte samma känsla.

Har du några tips för den som vill förvara sin väska?
– Fyll gärna väskan med silkespapper så att den bättre behåller sin form. En väska som förvaras utan stöd riskerar att bilda veck där den vilar. Sedan är det viktigt att ha en tygpåse runt för att skydda väskan mot damm och smuts. Låt väskan stå mörkt i normal rumstemperatur.

Även om lädervård är grundläggande för att varan inte skall slitas onödigt snabbt framhåller Catharina vikten av att faktiskt låta produkten formas efter användning.
– Man skall inte vara rädd för att låta lädret åldras. Låt tidens tand prägla produkten. Det är det fina med läder som material. Läderväskor och accessoarerna är många gånger som snyggast efter ett par år.

Bild 312713
Väska i naturfärgat kalvläder som efter användning kommer att få en betydligt mörkare yta. Repor från insektsbett och revor blir liksom kalvens ådror framträdande på ett såpass ljust skinn. Väskan tillhör samarbetet med arkitekten Thomas Sandell.

Bild 312714
Präglat kalvläder som genom sin slutfinish får en blank yta, tacksam för att ta bort fläckar.

Bild 312715
Portfölj som genom sin ytbehandling fått en jämn yta, i hög utsträckning resistent mot fläckar.

Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook
Tweeta