Le Laboureur, fransk workwear

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-09-01 16:58  |  Lästid: 3 minuter
Bild 317295

1844 fick Adolphe Lafonte, vars farfar var verksam skräddare i Lyon, idén att utforma ett arbetsplagg efter snickares behov. Med smarta förvaringslösningar blev modellen snabbt populär inte minst bland konstnärer, som gjorde byxmodellen till sitt signum. Drygt 100 år senare växte samma tanke hos Primo Zélanti, som inledde sin verksamhet genom att sälja kläder till lantarbetare i södra delarna av franska Bourgogne. Kläderna, som var sydda efter Lafontes modeller, nådde snabbt stor framgång och blev grunden för varumärket Le Laboureur.

Idag har Le Laboureur cirka 30 anställda. Tillverkningsateljén ligger sedan 1973 strax utanför Digoin i södra Frankrike. Jean-Charles Zélanti styr verksamheten efter sin far Primos devis att erbjuda högkvalitativa arbetskläder i traditionsenliga modeller. I Frankrike köps kläderna idag till 80 procent av arbetare. Tygerna är idag lättare och modernare men slitstyrkan och designen är densamma.

Joar Nilsson upptäckte Le Laboureur genom sin chef som bar ett par byxor av märket. Joar som då plockade druvor i Frankrike blev snabbt intresserad av varumärket och fick idén att lansera Le Laboureur på den svenska marknaden. Efter att ha kontaktat företaget och fått den svenska agenturen beslöt Joar att sälja kläderna genom en webshop. Denna öppnades i mars 2008 och intresset har varit stort bland annat för kläderna att visat sig passar in i många olika sammanhang.

Joar menar att hans ambition från början var att erbjuda hantverkare ett stiligare alternativ till konventionella yrkeskläder. Sedan upptäckte han att de väckte nyfikenhet hos en betydligt större målgrupp, och att många uppfattade dem som riktigt stiliga. Han besökte t.ex. ett par där frun drev ett stuteri och ville använda kläderna i stallet, medan mannen valde att bära dem på sin sons bröllop. Arbetskläder för vardag och fest.

Plaggen är utformade främst utifrån sin funktionalitet. Vissa byxors höga midja ger stabilitet och tar bort glappet mellan tröjan och midjan vilket bevarar värmen. Samtidigt syftar byxornas vida ben till att öka rörligheten utan att fladdra kring anklarna. Den ursprungliga fickan för tumstocken kan idag lika gärna användas som en mobilhållare. Utöver byxor erbjuder Le Laboureur även jackor, västar, hängslen och kepsar. Materialen som används är lin, mollskinn och manchester.

Joar är själv hantverkare, stråtakstäckare, och klädbranschen är något helt nytt för honom.
– Det som framförallt tilltalar mig klädernas tidlösa snitt och funktionalitet. De kan nog aldrig bli mode, för mig representerar de snarare klassisk stil.

En ytterligare viktig orsak till Joars intresse är att all produktion fortfarande sker i Frankrike och fabriken utanför Digoin. Med en begränsad tillverkningskapacitet kan det ibland innebära en väntetid på upp till sex veckor för att få sitt plagg.
-Kvalitet ska få sin tid. Det är viktigt att produktionen faktiskt ligger kvar på den franska fabriken under schyssta arbetsförhållanden. Byxorna är värda att vänta på, de kommer aldrig att bli någon dussinvara. Avslutar Joar.

Bild 317296 Bild 317297
Dela på Facebook
Tweeta