Lyxstålsport del 2

I den första delen gick vi igenom hur urmakeriets ”treenighet” på sjuttiotalet skapade ett helt nytt segment – lyxstålsport. I svallvågorna efter uppmärksamheten för Royal Oak, Nautilus och 222 kom ett antal spännande modeller i samma stuk, som alla finns kvar idag.

Mikael Englund  |  Publicerad 2012-03-15 20:39  |  Lästid: 4 minuter

Den mest kända modellen från utanför treenigheten är IWCs nästintill mytiska Ingenieur från 1976 som ritades av samme man som gjort Royal Oak och Nautilus odödliga; Gerald Genta. Med sin omisskännliga stil kombinerade han Ingenieurs karakteristiska konstruktion (med Faradaybur för tålighet mot magnetism) med sina karakteristiska lyxstålsportdrag – Ingenieur fick en integrerad länk (som påminner inte bara lite om Nautilus…), en speciell skruvad glasring med fem urtag för verktyg och en ritpappersmönstrad tavla. Vid sidan om denna kom även modellerna Yacht Club, Polo Club och Golf Club som alla har drag av rådande lyxstålsportmode – även om det är Ingenieur som är mest känd, lever kvar och frodas.

IWC Ingenieur

Precis som att det med Vacheron Constantin 222 går ett seglivat rykte om att det var Gerald Gentas vassa penna som legat bakom den (det var det ju som bekant inte – det var Jörg Hysek) förekommer det en omfattande missuppfattning att det var densamme som ritat det nya tillskottet till Omegas Constellationlinje som kom 1982 och var väl i fas med hur trenden såg ut då. Modellen var lövtunn, hade integrerad länk och inte minst ett innovativt och karakteristiskt sätt att hålla fast glaset och garantera vattentätheten med sina ”klor” som blivit seriens kännetecken. Bakom modellen stod Carol Didisheim som 1980 kom till Omega direkt från sina studier vid Écoles d’Arts Décoratifs i Genève och genast blev satt på att ta fram en ny Constellation. Modellen finns ännu kvar och har bland annat lanserats stort som Cindy Crawford’s Choice (under ledning av marknadsföringsgeniet Jean-Claude Biver) men kanske blivit allra mest känd som det Michail Gorbatjov bar under sin tid vid makten, under perestrojkan och i ett otal möten med Ronald Reagan.

   

Omega Constellation

Omega Constellation

Piaget gjorde sannolikt det största misstaget i företagets historia 1972 (då Audemars Piguet åtnjöt uppmärksamhet på Baselmässan med Royal Oak) eftersom man då avspisade en idé från stjärnskottet Gerald Genta för en ny lyxsportklocka (med motivering att man minsann inte sysslade med sån skit som stål…) – samma idé som senare kom att bli den inte helt okända Nautilus (sen kan det ju diskuteras ifall Nautilus blev en succé för sina egna meriter eller på grund av att det är en Patek Philippe). Istället kom 1979 den egna lyxsportinkarnationen Polo, en horisontalrandig historia i guld som placerades på såväl polostjärnor som Ursula Andress för den rätta känslan. Vid modellens trettioårsjubileum 2009 släpptes varianten Fortyfive, en 45mm bred titanvariant med gummiband som följer nuvarande lyxsporttrend.

   

Piaget Polo Fortyfive
Piaget Polo

Girard Perregaux har i sin Laureato en av lyxstålsportvärldens doldisar och mest underskattade modeller. Ursprungligen lanserad 1975 som en quartzmodell (Girard-Perregaux var ett av branschens starkaste drivande företag i utvecklingen av quartztekniken och faktiskt den firma som bestämde den frekvens som blivit standard; 32768 Hz). Modellen hade stark Royal Oak-inspiration med sin åttakantiga grasring och borstade länk, och sneglandet mot Gerald Genta blev inte mindre tydligt när modellen senare fick en länk som är ordentligt lik såväl IWC Ingenieur och Patek Philippe Nautilus. Laureato har sedan dess utrustats med många varianter av märkets högklassiga urverk, bland annat det berömda tourbillonverket med tre bryggor – men den kanske mest intressanta och spännande modeller som släppts de senaste åren är den snygga jubileumsmodellen från 2010 som såväl firar Laureatos 35- som quartzteknikens 40-åriga jubileum.

     

Girard Perregaux Laureato
Girard Perregaux Laureato 35th

En annan modell som utan alltför stor ansträngning kan sägas vara inspirerad av Royal Oak är Baume & Merciers tolvsidiga Riviera som såg dagens ljus 1973 och som med tiden utvecklats, bland annat till en sportig kronografvariant (som av en händelse med synliga skruvar i glasringen och gummiband…). Tolv distinkta hörn har även Corum Admirals Cup som såg dagens ljus 1982 och är tidigt åttiotal så det bara skriker om det – seglarinspiration, tvåton och typiskt lyxsportig. Numera har modellen först biffats upp i Offshore/Big Bang-stil för att därefter komma tillbaks i en skönt slank glidarvariant.

    

Baume & Merciers Riviera
Baume & Mercier Riviera
Corum Admirals Cup
Dela på Facebook
Tweeta