Mackintosh Philosophy
Skotska Mackintosh som kanske för de flesta förknippas med regnrockar och ytterplagg har från tid till annan synts här på Manolo. Företaget som snart firar 200 år var pionjärer då Charles Mackintosh uppfann en sorts gummibehandning som gjorde att bomullsplaggen blev vattenavstötande och mycket praktiska. Något som var extra efterlängtat på de regniga brittiska öarna vid denna tid.
Egentligen var det en läkare som uppfann själva gummilösningen men Mackintosh var den som fick patent på lösningen att behandla eller laminera bomullsplagg. Detta skedd i familjens textilfabrik i Glasgow. Under 1830-talet fusinerades detta företag med Thomas Hancocks firma som också tillverkade ytterplagg. Hancock är idag återigen ett eget företag, separerat från Mackintosh, som vi skrivit om tidigare på Manolo.
Hancock hade redan innan Mackintosh experimenterat med att rubberisera bomull men den senare fick pantentet först. Än idag gnabbas dessa två om vem som faktiskt var först men det råder inget tvivel om att de tillsammans utvecklade de första tekniska ytterplaggen. Ett tidigt problem de hade var att dessa gummilösningar luktade rätt illa, var stela och otympliga samt smälte av varmt vatten. 1843 löste Thomas Hancock dock detta genom ett nytt patent på en sorts vulkanisering. Företaget fortsatte i oförändrad form fram till 1925 när Dunlop tog över det. Företaget var levde liksom många anrika brittiska modeföretag en relativt slumrande tillvaro fram till 1990-talet när märket var på väg att läggas ner. Vid denna tidpunkt köpte dock några anställda upp verksamheten och valde att satsa på det vi kan kalla heritage. Genom en re-branding och fokus på att höja statusen igen för varumärket så började de sakta att vinna mark igen. 2007 köptes Mackintosh upp av den japanska firman Yagi Tsusho. Sedan dess har utvecklingen fortsatt och för inte så länge sedan öppnades den första egna flaggskeppsbutiken på Mount Street i Mayfair London.
Nyligen lanserades den första modekollektionen under namnet Mackintosh Philosophy. Denna kolletion säljs än så länge endast i Japan och på nätet men vår gissning är att det endast är en tidsfråga innan vi lär se dessa kläder även i europa. Looken är en tydlig brittisk preppy-stil med en smal passform och klassiska lediga plagg. Utseendet känns väldigt brittisk och det märks att de månar om sitt arv och namn.
Att de väljer att prova på att släppa kollektionen i Japan är väl naturligt med anledning av att ägarna finns där. En annan anledning är annars att den klassiska brittiska lite rustikare stilen är omåttligt populär i Japan. En av anledningarna till att Mackintosh åter igen blomstrar är tack vara den stora efterfrågan av företagets regnrockar, båda från kvinnor och män, i Japan. Flera klassiska firmor vittnar om en stor efterfrågan från just denna marknad. Edward Green i London har en anställd person i sin butik som talar japanska och som till största del endast hjälper japanska kunder. Trickers upplever samma sak.
Undertecknad besökte i höstas Trickers fabrik i Northampton och passade efter mötet på att besöka företagets factory shop som då endast hade japanska besökare inne.



