Manolo frågar: Okej med piratkopior?

 |  Publicerad 2006-01-02 10:00  |  Lästid: 2 minuter

Bild 314971 År 2005 diskuterades piratkopiering av musik och film flitigt i Sverige. Debatten lär fortsätta under 2006, men film- och musikindustrin är inte ensamma om fenomenet. Kopior av märkeskläder och accessoarer har funnits på marknaden länge och trots att de är olagliga är det inte ovanligt att de figurerar på torgmarknader runt om i Sverige.

Manolokompisen N24.se skriver om Peak Performance som är så hårt ansatta av piratmarknaden att företagets ekonomichef talar om en ”ekonomisk katastrof”.

Marknaden för piratkopior har olika dimensioner. Dels finns det de som tillverkar rena kopior som i många fall kan vara svåra att skilja från originalet. I vissa fall behöver inte ens kvaliteten skilja sig nämnvärt från originalprodukten. Detta är den mest förrädiska formen av piratkopior eftersom det kan vara svårt för dig som kund att veta om du köper ett originalplagg eller ej. Å andra sidan behöver det inte skada dig som konsument om plagget faktiskt håller samma kvalitet som originalet.

En mer uppenbar variant av piratkopior är de som säljs på gatan, ofta till priser som gör det uppenbart att det inte är något original du håller i din hand. Produkterna är ofta av dålig kvalitet och har påsydda märken som ska få dig att tro att du handlar en originalprodukt.

Mellan dessa två ytterligheter finns det givetvis flera olika nivåer.

Ett vanligt sätt att se på handeln med piratplagg är att det ändå inte drabbar någon fattig i slutändan. För vissa företag kan det dock innebära ett ordentligt avbräck på intäktssidan som i förlängningen kan leda till att verksamheten får läggas ner.

Vilket ansvar har vi som konsumenter att motarbeta den olagliga handeln? Brukar du köpa piratkopior eller har du någon gång blivit lurad att göra det?

Dela på Facebook
Tweeta