Manolo möter – B&Tailor

Pitti Uomo har kommit att bli en viktig sammankomst när det kommer till herrmode. Vid den senaste upplagan passade vi på att träffa B&Tailor; ett av Asiens vassaste skrädderier, för en intervju. Detta skrädderi har kommit att få lite utav en kultstatus inom menswear-bloggosfären då de är mycket duktiga på att exponera sitt arbete via deras inspirerande Tumblr-blogg.
Intervjun var med Chad Park Woo som är den som driver verksamheten idag. Han är andra generationens skräddare och hans far grundade B&Tailor 1980 efter att ha arbetat en längre tid på andra skrädderier som senior tillskärare, eller master cutter.
Chad började i unga år att arbeta i familjeföretaget och blev upplärd av pappan och jobbade i flera år som tillskärare innan han som ansvarig för företaget numera lägger större delen av sin tid på möte med kunder och måttagningar. Han arbetar fortfarande med tillskärning men ansvarig för detta är istället hans bror som utbildats och skolats i Italien.
Idag har firman som är Sydkoreas största ca 20 anställda. Vi resonerar under intervjun lite kring hantverket och kunskapen och Chad menar att det är svårt att hitta bra unga personer som kan eller vill utbilda sig till skräddare. Det är inte helt enkelt med kunskapsöverföringen från den äldre generationen och de lägger mycket energi på att skapa en kvalitetssäkrad framtid. De har idag 3 stycken lärlingar under utbildning och kommer troligtvis även framöver att skicka unga talanger till London och Italien på utbildning samt utbyten för att säkerställa kunskapen. Skrädderitraditionen har annars varit ganska stor i Soul sedan kolonialtiden. Det har funnits mängder av små skrädderier, vissa till och med baserade i hemmen. Det senaste decenniet har allt fler av dessa flyttat ut och startat i riktiga butikslokaler vilket gör utbudet ganska stort.
Vi pratar lite om sociala mediers roll och hur det kom sig att de startade att använda sin blogg och vad syftet var. Det var bland annat på detta sätt som vi på Manolo fick upp ögonen för dem. Först och främst menar Chad att syftet var att visa upp sina varar och marknadsföra sig lokalt. Att de senaste årens boom inom skräddat herrmode och törst för skräddarsytt har lett till att en internationell publik fått upp ögonen för firman ser han så klart bara som något positivt men betonar också att de är ett lokalt skrädderi i Korea. Dock har efterfrågan varit så stor internationellt att de börjat genomföra trunk shows och möten med kunder i Australien och Singapore. De har även en bokad resa till Hong Kong inom kort.
Chad utesluter inte att besöka Europa för att möta kunder om intresse finns. De är här löpande för att besöka tygleverantörer samt andra som de samarbetar med så som Liverano & Liverano i Florens. En annan anledning till varför bloggen startades i ett tidigt skede är Chads stora fotointresse. På bordet framför oss under intervjun ligger ett helt batteri med kvalitetskameror.
Vi är nyfikna på tillverkningen och konstruktionen när det kommer till B&Tailors produkter och frågar Chad om han kan beskriva deras husmodell och vad som utmärker just dem.
Han menar att då de är ett stort skrädderi med mycket kunskap så kan de tillmötesgå kundernas önskemål om utseende och konstruktion oavsett om det är mjukt och helt okonstruerat till kraftigare kanvasuppbyggnad och en mera klassisk siluett. Han menar dock att han rekommenderar en kostym som är praktisk och kan bäras en hel dag och fungera i flera olika sammanhang. En kostym för detta ändamål vill han inte skära för smalt för då försvinner lite av funktionen. Han lägger också gärna till lite extra tyg över ryggen för ökad rörlighet. Detta kräver en mycket god kunskap om mönster och tillskärning för att det inte skall bli fyrkantigt och bylsigt. Dessutom gillar han djupa höga armhål samt en mjuk axel.
Byxorna har ofta gångveck samt en något högre midja. På frågan vad som sker för hand och vad som sys på maskin så skiljer det sig lite beroende på material. Han menar att vissa material passar bättre för handgjorda moment än andra och vice versa. Generellt görs väldigt mycket helt för hand men rygg och sidor sys på maskin då trycket och pressen ofta är störst här och också behovet av en starkare söm. Medan mellanlägg, axlar, ärmar, knapphål osv sker helt för hand.
Firman har gjort sig känd för det enorma utbudet av tyger och Chad själv föredrar premiumväverier så som Fox Bros för flannell, Holland & Sherry för tweed, och det mest från de italienska tillverkarna Drapers och Eurotex.
Prisnivån är i sammanhanget låg jämfört med många europeiska skrädderier. Kostymer börjar på ca 18 000 kr och kavajer på ca 12 500 kr beroende på tyg. Med tanke på att det är en hel skrädderitjänst med två-tre provningar, handsytt och ett unikt mönster för varje kund samt premiumtyger så får man säga att prisnivån är såväl tilltalande som motiverad.
Finns det ett intresse bland er läsare så verkade Chad inte helt oäven för ett besök här i framtiden. Lägg ett mail på bntailor@naver.com och fråga lite mer. Åtminstone undertecknad kommer då att ansluta sig för att sy upp ett personligt plagg med lite asiatisk sprezzatura.












Vi rekommenderar givetvis även ett besök på B&Tailors hemsida för mer information och inspiration.