Manolo möter – Montblanc
Inget företag är nog lika starkt förknippat med pennan, eller skrivinstrumentet som de själva benämner det, som Montblanc. Vi fick möjligheten att sitta ner med företagets Creative Director Zaim Kamal och prata om såväl nutid som dåtid och vad som gjort Montblanc till vad det är idag.

Varför tror du att Montblanc har ett så högt anseende och stark image idag?
Det går tillbaka till företagets grundande 1906. De tre grundarna reste från Hamburg till USA med The New Ocean Liner och när de kom tillbaka insåg de att detta nya sätt att resa skulle komma att förändra sättet livet för väldigt många människor. De insåg även att själva resandet i sig kommer förändras och bestämde sig för var att skapa verktyg för den nya resenären.
På den tiden var kommunikation mer eller mindre begränsat till papper och penna och man hade alltid sitt bläck och skrivinstrument separerat från varandra. Detta insåg herrarna inte kommer fungera för den framtiden resenären och man skapade den för tiden helt revolutionerande lösningen att kombinera de bägge. Folk trodde de var galna och att det kommer läcka bläck över kläderna men tack vare en så kallad ”Safety filler” så lyckades man med det som idag är en självklarhet. Detta låg som grund till hela Montblancs DNA och framgång. Genom att alltid fokusera på produkter av högsta hantverksnivå och kvalitet oavsett om det rört sig om skrivinstrument, läderprodukter eller klockor.
Varje gång vi lanserar något nytt utgår vi från funktionalitet. Vi försöker defienera mannen vi vill nå; Hur går han klädd, vad arbetar han med, vilka behov har han av sina produkter? Därför är produkterna aldrig ur synk med dess bärare. Det är du som bär en Montblanc, aldrig en Montblanc som bär dig.
Hur hanterar Montblanc den växande digitaliseringen i dagens samhälle? Idag använder även jag själv en smart phone, surfplatta eller laptop för att ta anteckningar?
För mig är det ingen utmaning. Som du säger så reser och arbetar vi alla. Jag har exempelvis tre designteam i olika delar av Europa som jag behöver kommunicera med. Jag är samtidigt en gammaldags designer som skissar allt jag gör för hand. Det jag sen gör är att ta en bild med min smart phone på skissen och skickar den till respektive team. De arbetar efter skissen och skickar tillbaka en PDF. Vad det handlar om är inte att analogt är bättre än digitalt eller tvärtom, det handlar om att skapa produkter som ger kunden möjlighet att välja hur han eller hon vill arbeta. Vissa använder sina digitala hjälpmedel på annat sätt än jag precis som jag kanske använder mitt skissblock annorlunda än någon annan. Det handlar om kombinationen och det är kunden som avgör. Vår jobb på Montblanc är att förse kunden med de bästa verktygen för jobbet.
Jag får ofta frågan: ”Zaim, sover du med din smart phone bredvid sängen?”
– Självklart svarar jag, precis som alla andra. Skillnaden är att mitt skissblock är med mig i sängen.

Berätta lite om valet från Montblancs sida att ta klivet in i klockindustrin.
Det var före min tid på företaget men jag känner väl till historien bakom. När Montblanc bestämmer sig för att kliva in i ett nytt produktområde tittar de alltid väldigt noggrant på alternativen och frågar sig: Vilket område passar företagets hantverk och kvalitet samt vilka produkter kan våra kunder acceptera från oss. Skulle vi ta steget in i kostymer och slipsar skulle det inte rimma så väl men klockor var ett väldigt logiskt steg. Men som alltid när det kommer till Montblanc kräver sådana steg väldigt stort engagemang. Vi ger oss inte in i ett nytt produktområde för att köpa produkter från andra tillverkare och sätta vårt namn på. Vi valde istället att köpa upp urverksproducenten Minerva för att lära oss koderna inom klocktillverkning. Alla som kan klockor vet att detta tar tid och vi började med klockor 1996 och det är först de senaste tre åren då vi på allvar positionerat oss som ett företag inom Haute Horologie.
Vad skulle du säga är den största utmaningen eller svårigheten med att vara en så ung klocktillverkare?
Inom klocktillverkning är vi absolut fortfarande ”the new kid on the block”. Men nykomlingar inom branschen är också väldigt viktiga då de får etablerade företag att tänka om och ifrågasätta sättet man arbetar. Om man har arbetat på ett visst sätt i 110 år kommer man sannolikt inte förändra sig men om om någon nykomling dyker upp och gör samma sak bättre eller lika bra efter bara några år måste man fråga sig hur det går till.
Jag brukar använda jämförelsen med att bestiga ett berg för jag tycker den är väldigt talande. Du vet vart du skall och behöver planera din väg dit. Även om du har kunskapen, uthålligheten och engagemanget att ta dig till toppen så kommer det alltid att dyka upp hinder på vägen. Därför är det så viktigt att alltid kunna anpassa sig och tänka om för att nå sitt slutgiltiga mål. Förhoppningsvis har man när man väl lyckas, samlat på sig ytterligare kunskap och erfarenhet på vägen.
Vi har sett en hel del dystra rapporter från den schweiziska klockindustrin det senaste året, vad tror du om framtiden inom klockor i premiumsegmentet?
Vi arbetar väligt hårt för att hitta nya möjligheter och i bekymmerstider är det ännu viktigare att våga och inte hålla tillbaka. Vi behöver ständigt vara på väg framåt och det är snarare i kristider de största möjligheterna finns då andra aktörer blir mer försiktiga. Jag tror det var Formell 1-föraren Sienna som sa: ”När det sker en olycka på banan är det extra viktigt att gasa. Just pga att alla andra bromsar in.”
Det är i min mening en av anledningarna att vi fortfarande är framgångsrika, även inom klockbranschen då vi inte bromsar utan tvärtom satsar ytterligare.
Är det något specifikt prissegment eller någon typ av klockor som du tror lyckas extra bra i sämre tider?
Det är svårt att säga…Först och främst så kan vi se att äkta lyx aldrig går ur tiden. När vi startade ett projekt för tre och ett halvt år sedan var det en tydlig strategi att ta passionen inom tillverkningen av kvalitetsklockor till en ny kund. Det innebär att vi kommer ligga inom ett visst prissegment med våra kärnprodukter runt 3 000-5 000€ men samtidigt kommer vi ha spjutspetsmodeller och komplikationsklockor för över 300 000€. Det viktiga är att hitta en balans så att folk kan uppskatta det man gör men samtidigt inte känner att man kompromissar med kvaliteten.
Det leder mig in på min nästa fråga…Jag såg nyligen er Meisterstruck Perpetual Calendar och blev imponerad över såväl kvalitet men inte minst priset. Hur gick tankarna när ni tog fram den?
Först och främst ville vi se till att inte kompromissa med kvalitet eller funktionalitet men fortfarande erbjuda den till ett väldigt konkurrenskraftigt pris utan att ta några genvägar. Vi anser att vi lyckades men det var inte enkelt och som en ny spelare på det här området krävs stor ambition och drivkraft. Vi har ett fantastiskt arv i form av Minerva som tillverkare och genom att lära sig av dem och även utmana dem att göra saker på ett annat sätt.
Jag har arbetat med klockor även tidigare i min karriär. Då handlade det ofta om att man ritade en modell och tre månader senare kom en första prototyp och inte sällan undrade man om det fanns något som helst samband. Idag arbetar jag på ett annat sätt. Det första jag gör är att gå till producenten av våra urverk och säger vad jag vill göra och ber dem att ta fram en begränsning av höjd och diameter som en sådan klocka skulle behöva ha.
Om en viss modell kräver en höjd på exempelvis 11.3mm i verk kanske jag svarar att jag behöver få ner det till 10.5mm för den design jag tänkt mig. En vecka senare kan jag få ett samtal från urverksproducenten där de lyckats få ner samma verk till 10.2mm genom att vrida, vända och eventuellt skala av vissa delar. Den naturliga frågan som ställs från vår sida är om kvaliteten är densamma efter en sådan ändring men de har kunnat garantera samma prestanda vilket såklart är avgörande för att det skall genomföras.

Vad tror du som Creative Director kommer att vara nästa stora trend inom klockindustrin?
Återigen kommer det hela bottna i vad kunden vill ha. Man kan inte, särskilt när det kommer till klockor, gå från 44mm ena året till 40mm nästa år. Vad vi försöker göra är att varje gång vi lanserar en ny linje så försöker vi täcka så mycket vi kan med ett fokus på den målgruppen vi tror klockan skall vända sig till. Om vi börjar med våra basklockor med tid och datum så börjar de runt 39mm medan de mer komplicerade modellerna ligger runt 42-43mm. Vi har samtidigt lyckats producera en evighetskalender på 40mm men folk har i regel lite större förståelse för att komplicerade klockor kräver större boetter.
I slutändan måste man lyssna på vad som efterfrågas, fundera på vad som är tekniskt möjligt och sist men inte minst fundera på vad som ligger i linje med varumärket.
Tror du någonsin vi kommer se herrklockor på 32-34mm igen?
Jag tror inte det och jag kommer ändå ifrån en bakgrund med 36-39mm klockor själv. När jag för första gången bar en 44mm klocka tänkte jag: Det här kommer aldrig gå men tack vare balansen och framför allt höjden vi fick till så bars klockan inte alls så stort.
En annan stor anledningt till att jag tror vi inte kommer gå tillbaka till så små herrklockor är den så kallade ”Boyfriend fit” som blivit enorm populär. Det syftar till kvinnor som köper herrstorlek och det gör att linjen mellan manligt och kvinnligt i kollektionerna suddas ut allt mer. Det gör att jag tror att någonstans mellan 40-42mm kommer bli en framtida standard som är populär för bägge könen.
Vi går mer och mer mot en flockmentalitet. Jag kommer från modebranschen och förr handlade det hela tiden om att skapa kollektioner för olika marknader och världsdelar. Det är inte så det fungerar längre för samma typ av flock- eller grupptillhörighet finns representerat över hela världen. De koder som gäller inom dessa grupper är desamma oavsett om det rör sig om Kina, USA eller Europa.
