Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 – Del I

För nästan exakt ett år sedan lanserade vi vår samarbetssko med butiken Skoaktiebolaget i Stockholm. Det var en mockasko från spanska Carmina och succén lät inte vänta på sig. Därför bestämde vi oss att göra något mer ihop och idag är det dags för första artikeln om Manolo x Skoaktiebolaget 2.0.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-04-09 10:01  |  Lästid: 3 minuter
Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del I

Den förra skon sålde slut i butiken på mindre än 24 timmar trots större beställning än man normalt brukar lägga på en specifik modell. Den uppskattade modellen gav oss mersmak men nu ville vi göra något nytt. Skoaktiebolaget har som bekant fyra skotillverkare i sitt utbud för tillfället. Carmina som vi senast arbetade med, brittiska premiumaktörerna Edward Green och Gaziano&Girling samt italienska Enzo Bonafé. 

Den sistnämnda aktören var den som direkt kändes rätt. Inte bara för att prisbilden runt 5 500 kronor är extremt attraktiv sett till vad man får men även för att Enzo Bonafé för närvarande är den enda leverantören hos Skoaktiebolaget med en handrandsydd konstruktion.

I den här första delen tänkte vi därför berätta lite mer om det lilla famlijeföretaget och dess produkter som i vår mening är några av marknadens mest prisvärda. 

Företaget Enzo Bonafé grundades 1963 av mannen med samma namn. Enzos passion för skor startar tidigt med en tragisk historia från andra världskriget då han i10-års åldern, utan skor på fötterna fick fly upp i bergen från Bologna. Med blödande fötter svor han att aldrig någonsin behöva gå barfota igen och träffade efter en tid en skomakare där den unge Enzo spenderade all sin lediga tid med att lära sig hantverket.

Sin professionella karriär startade han på Testoni tillsammans med sin fru Guerrina som är mönsterkonstruktör men i början av 1960-talet bestämde de sig för att starta eget. Med en handfull samarbetspartners strävade Enzo Bonafé efter att förfina arbetet bakom handsydda skor under det egna varumärket. I takt med att företaget växte under 1970- och 80-talet har man utökat kapaciteten för produktionen men än idag är det grundaren Enzo Bonafé som tillsammans med sin fru och barn Silvia, Massimo och svärsonen Roberto driver företaget. Trots att Enzo är i 80-års åldern jobbar han fortfarande mellan 08-18 i fabriken.

Enzo Bonafé är ett högt aktat företag inom branchen men varumärket är kanske inte lika känt för konsumenterna som Edward Green, Church´s eller John Lobb. Detta har väldigt lite med produkternas kvalitet att göra utan snarare att man tidigare fokuserat sin verksamhet till största del på Private Label. För er som inte känner till uttrycket så innebär det en produktion av andra varumärkens skor. T ex så har Bonafé producerat premiumlinjerna åt flera av branschens största modehus och framtill 2013 åt lyxvarumärket Brioni. 

Brioni utgjorde vid den här tiden ca 70% av Bonafés produktion men valde att avsluta samarbetet till förmån för produktion i lågkostnadsländer. Att förlora en kund som stod för 70% av produktionen tog självklart hårt på företaget men man tog sig igenom svårigheterna och har sedan dess långsamt men säkert byggt upp sin verksamhet med en produktion på ca 6 000 par skor per år.

Om man jämför med giganter som exempelvis Crockett & Jones där produktionen ligger på närmare en kvarts miljon par per år inser man snabbt vilken liten aktör Bonafé faktiskt är. 

Runt 2013 startade samarbetet med Skoaktiebolaget och har på två år vuxit markant i såväl utbud som efterfrågan. När butiken under januari hade en kampanj där man erbjöd made-to-order från Bonafé utan extra kostnad fick man in häpnadsväckande 120 beställningar. 

Det säger en hel del om det växande intresset för såväl kvalitetsskor, Skoaktiebolaget och Enzo Bonafé.

I nästa artikel kommer vi titta närmare på själva produktionen av skorna vi valt att göra.

Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del I
Den lilla fabriken i Bologna.
Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del I
Verktygsbänk i fabriken.
Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del I
Företagets grundare Enzo Bonafé som än idag jobbar dagligen med skotillverkningen.
Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del I
Enzos fru Guerrina som är mönsterkonstruktör för företaget.
Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del I
Några av företagets alla läster.
Dela på Facebook
Tweeta