Manolos lilla etikettskola del 2

 |  Publicerad 2005-10-09 13:54  |  Lästid: 4 minuter

Den andra delen av vår etikettskola handlar om att äta ute. Oavsett om du är i officiellt sällskap på restaurang eller om du är ute i ett inofficiellt sammanhang på den lokala krogen finns det vissa oskrivna regler som ännu inte tycks vara etablerade nog att inte ta upp här. Om det är du som står som värd för utgången har du dessutom lite extra att ta hänsyn till.

Klädsel
Få restauranger skyltar med vilken klädsel som anses lämplig bland gästerna. Om du känner dig osäker på vad som är brukligt kan du antingen gå förbi restaurangen någon kväll före ditt eget besök för att se hur klientelet klär sig, eller helt sonika fråga den som tar upp din bordsbeställning när du ringer till restaurangen.

Det är i regel värre att komma illa klädd än att vara för uppklädd, så om du exempelvis tvekar inför valet att bära slips är det oftast bäst att besluta till slipsens fördel. Tänk även på vad du sätter på fötterna.

Står du som värd för tillställningen bör du inte klä dig ”finare” än dina gäster. Se till att informera dem om ungefär vad som gäller på restaurangen och anpassa din egen klädsel efter sällskapets klädnivå i den mån det är möjligt.

Placering
När ert sällskap blir visade till ert bord ska du som värd släppa ditt sällskap före dig och låta sällskapet välja platser först. Om du som man har en kvinna till bordet bör du dra ut stolen för din bordsdam och låta henne sätta sig först.

Dukning
Om det är dukat med flera uppsättningar bestick och glas gäller att besticken används i turordning utifrån och in mot tallriken. Glasen används från höger till vänster.

Att börja äta
Det har blivit en vedertagen sanning att det är ok att direkt börja äta av sin mat om sällskapet är större än åtta personer, även om alla inte fått in sin mat. Detta håller vi dock inte med om. Låt istället gränsen gå vid det antal personer vid bordet som du har möjlighet att få ögonkontakt med från där du sitter.

Att skåla
Det finns en del mossiga regler om vem som bör ta upp skålen i ett sällskap. Bland annat sägs det att man inte får ta upp en skål med någon som är äldre än en själv. Denna inställning känns dock något förlegad. Som värd bör du ta upp den första skålen tidigt, för att sedan lämna öppet för övriga gäster att ta upp en skål. Man bör inte dricka innan värden/värdinnan har tagit upp en första skål.

Som man skålar du med glaset i vänster hand. Detta för att inte rikta armbågen mot din bordsdam. Är ni flera i sällskapet riktar du först, med glaset i hand, blicken mot din bordsdam, därefter mot gästerna mittemot och slutligen personen på din vänstra sida. När du druckit låter du blicken vandra tillbaka i omvänd ordning. Vänta med att sätta ner ditt glas tills din bordsdam hunnit göra det.

Mobiltelefon
Mobiltelefonen hör inte hemma på en restaurang på annat sätt än med avstängd signal i din ficka eller väska. Hur upptagen och viktig du än är får du aldrig föra ett telefonsamtal vid bordet. Om ett samtal ändå är nödvändigt bör du ursäkta dig och lämna bordet.

Att föra en konversation
Du får ingen hjälp av oss vad gäller ämnen att diskutera eller vad som inte passar sig att prata om vid bordet. Här handlar det om common sense. Som värd har du dock ett ansvar för att alla runt bordet känner sig delaktiga i konversationen. Om någon i sällskapet inte förstår svenska bör du försöka styra över samtalet till ett språk som personen i fråga förstår, i den mån det är möjligt.

Ofta är det någon i ett sällskap som är extra pratglad, vilket ibland får till följd att denne blir sist kvar med mat på tallriken. En god värd ser dock till att hålla jämna steg med den som äter långsammast.

Vem betalar?
Detta är en fråga som ofta kan leda till missförstånd. Om du uttryckligen är den som bjuder på middagen tar är du självklart den som tar notan. Är du gäst bör du dock alltid vara beredd att betala din del av mat och dryck. Om du bara är initiativtagare till middagen står var och en i regel för sin egen mat och dryck.
Om någon hugger åt sig notan och uttryckligen säger att han eller hon betalar är det inget som bör tas upp för diskussion. Ett erbjudande är ett erbjudande.

Om du som värd inte har ekonomisk möjlighet att betala för hela sällskapet ska du informera om detta innan ni sätter er till bords, för att i möjligaste mån undvika missförstånd.

Att dricksa
Det är upp till ditt eget samvete att avgöra hur mycket du vill lämna i dricks. Idag är det mer eller mindre brukligt att lämna dricks, men dricksen är samtidigt ditt sätt som gäst att visa vad du tyckte om servicen på restaurangen. Om du uppskattat servicen bör du också lämna ordentligt med dricks. Vanligtvis lämnar man dricks till en summa av 10-20% av summan på notan. Att bara lämna några kronor anses dock snarast som en förolämpning och då är det bättre att låta bli.

När ni lämnar restaurangen kan det vara läge att dra sig till minnes del ett i denna etikettskola. Som värd lämnar du alltid restaurangen sist och om ingen i personalen håller uppe dörren för er har du din plats given som dörrstopp tills alla passerat ut.

Dela på Facebook
Tweeta