Manolos lilla etikettskola del 5

 |  Publicerad 2006-12-25 20:52  |  Lästid: 2 minuter

Det blir ofta blandade reaktioner när vi skriver om vett och etikett. En del avfärdar det vi tar upp som självklart medan andra tycks få sig en tankeställare. Hur som helst är det, enligt oss, en given del av stilbegreppet och att ha en grundläggande kunskap i dessa frågor kan ge tydliga fördelar i det sociala livet. Inte minst blir det mesta enklare.

Del 5 av etikettskolan tar upp hur det är att ha gäster i sitt hem. Hur är man en god värd?

Vår spanskättade släkting Diego har sagt sitt i ämnet och skriver ingående vad som gäller när dina vänner bor över hos dig. Som värd förväntas du utan knussel ställa upp för dina gäster och generöst bjuda av allt som hör hushållet till. Sammanfattat kan man väl också säga att det är just vad värdskap handlar om. Ansträngning, generositet och bemötande.

Få situationer kan vara så ansträngande för en relation som när den når hemmets trygga vrå. Vi har alla våra vanor och regler inom våra hems väggar och när någon annan släpps in dröjer det inte länge innan någon av dessa vanor och regler sätts på prov. Som värd är det du som måste stå för tålamodet och överseendet. Det är också värdens uppgift att få gästen att känna sig så hemma som det bara går. I detta ingår utdelning av egen nyckel till hemmet, en anständig sovplats med sängkläder, handduk och fri tillgång till kyl, frys och skafferi. ”Känn dig som hemma” är säkert något du uttryckt ett otal gånger, men kan du verkligen stå för det?

Oavsett din profession och din yrkesmässiga status är du obönhörligt förpassad till uppassarens roll när du har gäster i ditt hem. Ytterkläder ska tas om hand, mat ska köpas och lagas, och disk ska diskas.

Några etikettsregler är dock till för dig som värd. Däribland ingår rätten till din egen säng. Du bör förvisso kunna erbjuda gästen en vettig sovplats, men ingen förväntar sig att du ska upplåta din egen säng eller del av denna, såvida det inte är frågan om just denna typ av övernattningsgäst. Gästen förväntas även göra någon form av ansträngning i att bidra till hushållet, både genom inköp, matlagning och/eller diskning. Om detta aldrig sker har du givetvis ingen som helst rätt att påpeka detta, men regeln är likväl till din fördel.

Tidigare delar i etikettskolan hittar du här.

Dela på Facebook
Tweeta