Måttsytt med Hans Allde

Stockholmsekiperaren Hans Allde sticker ut med måttsydd konfektion från fyra olika tillverkare och ett totalt utbud på 2500 tyger. Manolo träffar ägaren Lars Allde för att diskutera den perfekta måttsydda känslan.
Hans Allde huserar sedan starten 1949 på Birger Jarlsgatan 58. Idag drivs verksamheten av andra generationen Allde genom Lars Allde och butiken rymmer vid sidan av färdigsydd konfektion från bland annat Corneliani, Zegna, Boglioli och Luigi Borrelli även ett första klassens skrädderi med Annika Hed. Måttsytt har de arbetat med sedan starten. Först i samarbete med en tillverkare utanför Göteborg och sedan med tyska Regent. I mitten på 70-talet började de erbjuda måttsytt från Ermengildo Zegna och efter det har de italienska tillverkarna kommit att dominera marknaden.
– Det är ett område där de senaste årtionden hänt väldigt mycket. Inte minst hur själva processen effektiviserats. Förr tog bara brevgången 14 dagar. Med Zegna skriver vi in måtten direkt i ett datasystem och sedan tar det bara några veckor innan kunden får sin kostym, säger Lars Allde.
För kostymer och ytterplagg arbetar Allde i nuläget med fyra leverantörer av måttsytt; Cornelaini, Belvest, Ermenegildo Zegna och Mabro. Grundpriset för en kostym sträcker sig från 9000 kronor för Mabros billigaste modeller till 17 000 för Belvest grundmodeller.
– När man går upp i pris så innebär det i regel att plagget har fler handsydda moment. Både Corneliani och Mabro erbjuder en bra grund som är väldigt prisvärd. Zegna har i mitt tycke ett bättre utbud av tyger, medan Belvest håller en något högre detaljnivå. Det handlar verkligen om småsaker, men kollar man på axeln så ser man att den har lite mer form. Sedan skär Belvest ut varje del av kostymen för hand vilket gör det lättare för den som måttar att komma med små justeringar än om delarna beskärs via maskin, säger Lars.
– Överlag handlar allt om underarbetet och känslan. Stora delar av dagens konfektion är väldigt tacksam att tillverka. Kunderna bryr sig uteslutande om komfort, vilket gör att plaggets delar sys onödigt stora. Det räcker att röra på armen för att hela plagget skall förflytta sig. Bättre tillverkare kan få till en nätt form med full rörelsefrihet. Samtidigt är det roligt att se att en yngre generation börjar få upp ögonen för välsydd konfektion och ser bortom detaljer som öppna knapphål, vilket man kan få till på vilken kavaj som helst.
Hur skiljer sig själva måttaggningsprocessen?
– Egentligen är det densamma. Zegna och Belvest tycker jag erbjuder lite större möjligheter. Exempelvis kan du inte minska ett ärmhål när du syr med Corneliani.
Vad är det främsta argumentet för att måttsy?
– Bara en sådan sak att du kan kompensera axlarna och höften. Nästan alla har ojämna axlar. Att justera det i efterhand är riktigt besvärligt. Samma sak med höfterna där färdigsydd konfektion kan göra att pressvecken faller snett. Sedan är det lätt att glömma att det inte alltid är så mycket dyrare med måttsytt. Ofta räcker det att lägga till 15%, men då ingår också alla ändringar.
Tyger från exklusiva Dormeuil.Med samtliga tillverkare inräknat erbjuder Allde totalt cirka 2500 tyger.
Vad skall man som kund tänka på när man väljer tillverkare?
– Underarbetet skall vara riktigt gjort med tagel och vattulin. Inget lim. Prova gärna märkets färdigsydda plagg för att få känslan. Även om det alltid går att justera är det betydligt bättre om grundmallarna sitter bra från början. Vissa personer passar helt enkelt bättre i vissa tillverkare. Det är också något vi är noga med att poängtera från början. Vi kommer inte att sy upp en kostym om vi inte tror att resultatet blir bra.
Vilka delar är svårast att få till på en måttsydd kostym?
– Bröstpartiet är alltid svårt. Speciellt om du har högt bröst. Det går att i viss utsträckning kompensera genom att korta brejdeln, men jag kan sakna bröstskär vilken ingen tillverkare av måtsytt längre erbjuder. Då kunde man detaljjustera bröstets form efter bäraren.
Hur mycket går det att justera om bäraren går upp i vikt efter att ha sytt upp sin kostym?
– Det finns i regel en storlek att ta från. Det är en ganska stor skillnad mot skräddarsytt där det i finns 2,5 storlekar extra att lägga ut.
Vad händer om man som kund inte blir nöjd?
– Vi har samma ångerätt som för färdigsytt. Det händer att det blir fel, men då kompenserar vi kunden. Vi brukar ungefär ha en måttflopp per år. Annars säger vi ifrån när vi inte tror att det går att lösa.
Hur mycket måttsyr du själv?
– Jag måttsyr ungefär vartannat plagg. Det jag har märkt är att jag använder de måttsydda plaggen mer och längre. Sedan är det alltid kul att kunna odla ett signum, som ett visst innerfoder eller biljettficka.
Delar av Zegnas utbud av knappar och tyger.
Underarbete Belvestkavaj.
Lars utanför butiken på Birger Jarlsgatan 58.
Hans Allde måttsyr även skjortor från Luigi Borelli, Truzzi och Mastai Ferretti.