Motorsportklockor del 2
I den förra klockartikeln talade vi om klockor som skapats för eller inspirerats av motorsport. Klockvärldens stora koppling till bilar är dock framförallt som samarbetspartner med någon av de många sportbilstillverkarna. En väl vedertagen samarbetsform som skänker glitter och glamour åt båda hållen.
Den sannolikt mest åtrådda kopplingen är den till Ferrari. Klockföretagen har i mer än trettio års tid stått på kö för att sätta il Cavallino Rampante på klockor som skiftat mellan trötta men brandade standardmodeller till rätt intressanta specialutföranden. I början av åttiotalet gav Longines ut tidstypiskt fula Ferrarivarianter som när intresset för mekaniska kronografer (kanske framförallt tack vare Breitling Chronomat) ökade ersattes av en lika tidstypiskt tvåtonig Cartierkronograf. Den kanske intressantaste samarbetspartnern blev nästa, på nittiotalet; Girard-Perregaux, som inte bara är klassiskt snygga motorsportklockor (med en foudroyantemodell som topp) utan även på ett spännande sätt inkluderar material. Förutom titanklockor, gummiarmband och kolfibertavlor finns det klockor även i det för klockvärlden lika ovanliga som lätta aluminium som sägs vara en återvunnen F1-motor.
Efter Girard-Perregaux tog Panerai över samarbetet med Ferrari, vilket innebar att man från 2005 till 2010 gjorde mer och mindre lyckade varianter av Panerais modellsortiment med lite rött och lite gult. Det var i stort inget större fel på klockorna men de var komplett omöjliga att sälja och de stackars kunder som köpte dem såg värdet, som för många andra specialutgåvor med begränsad attraktionskraft, rasa enorm.
2010 hade Ferrari en snabb affär med Cabestan vilket resulterade i monsterklockan Scuderia Ferrari One, en futuristisk pjäs för sjusiffrigt antal kronor och i totalt hundra exemplar (naturligtvis riktat till de som kanske inte bara gillar Ferrari utan även är belastade med att äga ett par…). Den senaste och nuvarande projektet är tillsammans med Hublot, där de två mytiska företagsledarna Luca Cordero di Montezemolo och Jean-Claude Biver kunnat presentera ett samarbete som resulterat i intressanta varianter av Hublots tekniska klockor i bland annat kolfiber, titan och det keramiska ”Magic Gold”. Tidigare har Hublot samarbetat med Morgan, vilket utmynnade i Aero Bang-modellen.
Ferraris eviga konkurrent, rival och nemesis Lamborghini har inte heller låtit bli klockbranschen. Firman har sedan ett par år tillbaka ett samarbete med Blancpain, som skapat modeller åt båda hållen; såväl en klocka döpt efter den gemensamma racingserie Lamborghini Blancpain Super Trofeo (där Swatch Groups kronpris Marc Hayek föga förvånande är mycket framgångsrik) som specialutföranden av Gallardo där det strösslats lite gula Blancpainloggor på en mattsvart Lambo. Likaledes exklusiva Maserati har naturligtvis också en koppling till klockvärlden; märkets klassiska ovala klocka i instrumentpanelen har länge varit en ikon och i exempelvis Biturbo tillverkades den av Cartier. Maserati har för tillfället ett samarbete med Bulgari vilket resulterat i en variant av Gerald Genta-modellen Octo, men tidigare har man också jobbat med Audemars Piguet och då bland annat med en klocka i samband med supersportbilen MC12, utrustad med bland annat platinaboett och tourbillonverk.