Norman Vilalta och konfektionsdrömmen

I slutet av förra året lanserade Barcelona-baserade Norman Vilalta sin första Ready to Wear-kollektion. Han blev då ännu en i raden av bespokeskomakare som går vidare och lanserar Made to Order eller Ready to Wear, något som är drömmen för många.

Jesper Ingevaldsson  |  Publicerad 2015-02-10 10:40  |  Lästid: 4 minuter
Norman Vilalta och konfektionsdrömmen

Norman Vilalta kommer från Argentina där han jobbade som advokat. När han fyllde 30 tog han dock ett avgörande beslut, la juridikkarriären på hyllan, och flyttade till Europa för att lära sig göra skor.

– Jag ville jobba med händerna, jag ville skapa någonting. Advokatyrket var okej, men det var inget jag älskade att göra. Skor älskar jag, säger Norman Vilalta.
Han hamnade i Florens hos nu framlidne bespokeskomakaren Stefano Bemer, där han gick som lärling i ett och ett halvt år. Därefter flyttade han till sin nuvarande bostadsort Barcelona, året var 2002, och där satte han upp en egen liten workshop och började tillverka skor i liten skala.

– Det tog kanske fem-sex år innan jag verkligen begrep vad jag gjorde, innan jag verkligen gjorde skor värda att bära mitt namn, säger han.

 

Norman Vilalta och konfektionsdrömmen
Midjan på en bespokesko från Norman Vilalta.

 

Norman Vilaltas bespokeskor har alla ett tydligt klassiskt ursprung, men han tar ofta ut svängarna mycket och gör skor som sticker ut. Både i färg och form. Den stilen har han tagit med sig när han för knappt två år sedan påbörjade sitt projekt att göra en Ready to Wear-linje.

För många bespokeskomakare är det en dröm att lansera ett Made to Order-utbud eller allra helst RTW. Det handlar om att få chansen att göra sina skor mer lättillgängliga, se de på fler människor. Att få möjlighet att göra verklighet av sin egen vision helt och hållet, inte hela tiden ta hänsyn åt envisa klienter. Och, så klart, om möjligheten att tjäna pengar.

För faktum är att det knappt finns någon som blir rik på bespokeskor. De må kosta väldigt stora summor i många fall, vanligtvis mellan 20 000-35 000 kronor, men det tar så lång tid att tillverka läster och skor för hand att det trots det inte är något som genererar profit. Inte ens de mest kända bespoketillverkarna i världen gör några direkta pengar på verksamheten, inte John Lobb Ltd., inte Berluti, inte John Lobb Paris. Det alla dessa nämnda tjänar bra på är RTW-försäljningen (John Lobb Ltd. har ju ingen RTW tänker ni då, men faktum är att de gör en god hacka på royalties från John Lobb Paris RTW-försäljning). Och de som är renodlade eller mer fokuserade på bespoke klarar sig bra i många fall, men att bli rika på det är en annan sak.

 

Norman Vilalta och konfektionsdrömmen
Punched cap toe oxford från Norman Vilaltas nya RTW-linje, gjord på hans ena läst med rund tå.

 

Nu är det inte så att RTW-kvalitetsskor är världens mest vinstrika bransch, men chanserna att tjäna okej på det är i alla fall bättre. Det är dock också så klart en betydligt större investering. Norman Vilalta har satsat en hel del pengar på sin RTW-satsning, men också tid. Sedan ett och ett halvt år har han pendlat regelbundet mellan Barcelona och fabriken i spanska skodistriktet Almansa. Han gör sin Ready to Wear-kollektion hos Sendra, en gammal anrik bootstillverkare som på senare år börjat ställa om mer och mer till produktion av klassiska skor. Det började med tillverkning för franska märket Septíème Largeur, sedan lanseringen av egna skokollektionen Andrés Sendra, och nu gör de skor för flera andra märken som Cobbler Union och Stockholmsskomakeriet Mano Skoservice egna kollektion Mano. I alla dessa fall handlar det dock om skor i övre budget- eller mellanprissegmenten. Norman Vilaltas skor tar längre tid genom produktionen och har fler handgjorda moment än Sendras vanliga skor, och med bättre material. De är handlästade och Goodyear-randsydda.

– Jag har velat göra skor i nivå med de bättre RTW-märkena. Därför har jag behövt se över i princip varenda led i produktionen, och väldigt mycket tid har gått till att träna fabriksarbetarna och lära dem nya tekniker, berättar Norman Vilalta.

 

Norman Vilalta och konfektionsdrömmen
Austerity brogue på den mejslade lästen med fyrkantig tå.

 

Kollektionen han nu lanserat består av ett 15-tal modeller, gjorda på två olika läster. Den ena är en mejslad läst med fyrkantig tå, den andra med ett mer rundat mandelformat tåparti. Modellerna är dels några ganska konventionella modeller som en punched cap toe oxford och en plain toe derby med fyra snörhålpar, över chukkas med liten speciell dekorationssöm till väldigt originella modeller som en sorts kombo av chelsea boot och chukka och en tvåtons dubbel munksko med tjock gummisula.

– Jag gillar att hitta nya sätt att göra skor på, nya former, nya kombinationer. Det är inspirerande, säger Norman.

 

Norman Vilalta och konfektionsdrömmen
Några modeller har en grövre gummisula och sticker ut mot mer klassiska skor.

 

Skorna säljs förutom i Norman Vilaltas egen workshop, där han naturligtvis kommer fortsätta med bespokeskotillverkningen, också i ett par andra butiker i Spanien. Han kommer också ha en trunk show hos berömda skobutiken Leffot i New York i mars. Planen är också att sälja skorna på hans hemsida inom en inte alltför snar framtid.

– Jag vill utveckla detta i lagom takt, inte ha alltför bråttom. En egen RTW-kollektion är alldeles för stort viktigt för att slarva bort.

 

Norman Vilalta och konfektionsdrömmen
Norman Vilalta i sin workshop i centrala Barcelona.

Alla bilder kommer från Norman Vilaltas hemsida.

Dela på Facebook
Tweeta