Old School
’
Det brittiska modet har klart hamnat i skymundan av allt flummigt prat om okonstruerad känsla och fjäderlätta tyger. Därför hyllar Manolo idag ett stilideal lika mossigt som alldeles underbart.
Hackett visar upp ett perfekt exempel på brittisk kostymstil. Dubbelknäppt med något fallande axlar, skräddad midja, högt skurna ärmhål och generös längd för att täcka stussen, vilket för tankarna mot en uniformsinspirerad silhuett. Den brittiska känslan förstärks ytterligare av den extra biljettfickan och kritstrecksrandiga tyget som matchas med en excentrisk fluga.
Som skräddare åt stora delar av det brittiska kungahuset, men också den först designern att t anordna en herrmodevisning i England är Hardy Amies brittisk modehistoria. Amies stod bland annat bakom kläderna i Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. Grundaren Sir Hardy Amies dog 2003, men modehuset lever kvar och erbjuder fortfarande skräddarsytt av högsta kvalité.
Aquascutums regnytterplagg har stilsäkert skyddat sina bärare sedan starten 1853. Märkets klassiska trenchcoat tillverkas fortfarande i Northhamptonshire där varje plagg tar cirka sex timmar att färdigställa.
Scabal är visserligen ursprungligen från Belgien, men som tygleverantör till världens främsta skräddare och inte minst en rad stora namn på Savile Row, där tygleverantören själv har sin flaggskeppsbutik, lär även en rad anglofiler uppskatta Scabal.
Ett par excentriska glasögon är ett perfekt sätt att avdramatisera den oklanderliga kostymen. Den som någon gång fått uppleva hantverket och den genuina känslan bakom Cutler & Gross bågar kommer att ha svårt att välja något annat märke framöver.
Ett av Savile Row äldsta skrädderier, Gieves & Hawkes, erbjuder idag ett omfattande utbud av färdigsydd konfektion. Skjortor med äkta cutawaykragar, mönsterrika slipsar och märkets karaktäristiska ”Buckshot brogues” hör till standardutbudet.
Swaine Adeney Brigg startade redan 1750 och butiken på 54. St James Street i London har blivit en självklar tillflyktsort för kunder som efterfrågar märkets handgjorda paraplyer eller exklusiva lädervaror.
Längs Jermyn Street i London huserar några av världens främsta skjorttillverkare. Starkast lysande är tveklöst Prins Charles herrekiperare Turnbull & Asser. Winston Churchill var en flitigt bärare att T&A:s flugor. Idag åker kräsna kunder till 72 Jermyn Street för att uppleva paisleymönstrade sidenaccessoarer och äkta brittiska skjortor av otvivelaktig kvalité.
Drakes är kanske främst kända för sina slipsar och halsdukar, men behärskar även en rad andra accessoarer. Inte minst strumpor. Som material används ull eller egyptisk bomull och strumporna finns i en rad olika färger.
Bättre exempel på brittiska brogues än Church’s Grafton är svårt att hitta. Den mörkbruna färger passar perfekt till en marinblå, kritstrecksrandig kostym. (Bild från Edwards of Manchester)