Om Cordovan

Cordovan är något som behandlats sparsamt här på Manolo. Inte minst med tanke på att det ofta framhålls som den finaste av läderkvalitéer för skor. Och för den som verkligen vill ha slitstarka skor som trivs i svenskt höstväder är Cordovan svårslaget.

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-08-30 08:15  |  Lästid: 2 minuter

Att framställa Cordovanläder är en helt ekologisk process där lädret garvas i ekologiska oljor.  Själva lädret kommer från baken på arbetshästar och i regel går det att utvinna läder för ett par skor från varje häst.   Detta i kombination med att arbetshästar blivit en bristvara gör att priset för ett par cordovanskor inte sällan startar vid 6-7000 kronor.  Idag finns det endast två garverier i hela världen som förädlar Cordovan; Horween i Chicago och japanska Shinki-Hikaku Co.

Som material har cordovan extremt täta fibrer vilket gör det närmast outslitlig. Förr användes faktiskt cordovan till militärrustningar. En unik egenskap för just cordovan-skor som ofta framhålls är materialets mjuka vågformade veck som bildas efter användning. Detta tillsammans med vattenavisande egenskaper och en unik glans gör att cordovanskor är hett eftertraktade bland skofantaster över hela världen.

Även om det finns ett fåtal europeiska skotillverkare som använder Cordovan förknippas materialet kanske främst med amerikanska märken som Alden och Allan Edmonds. Tyvärr är väl amerikansk skodesign inte alltid den allra mest spännande, vilket gjort att Cordovan främst förkommit till halvtröja halvtrötta penny-loafers och stabbiga derbys. Men det finns undantag.

Elegant snörkänga från Alden. Foto: Brownsfashion.com
Alden Longwings (Bild: Trés Bien Shop)
Monk Boots från amerikanska Rider Boot Company i varm oxblodsröd färg.
Italienska Car Shoe kvalar definitivt in bland de lite mer udda tillverkarna som använt cordovanläder. Är en limiterad version av märkets kanske allra mest klassiska modell.
Cordovanläder från japanska Shinki-Hikaku Co.

Att vårda cordovanskor skiljer sig lite från kalvläder. New York-butiken Leffot förklarar föredömligt.

Dela på Facebook
Tweeta